„Z pravidelného průzkumu, který si nechává zpracovávat, vyplývá, že o službách takzvané rané péče ví asi jen třetina Čechů – a tedy i rodin, které by tuto službu potřebovaly,“ upozornila. S dodatkem, že opravdu jde o podporu poskytovanou bezplatně: zdarma je ze zákona.

Raná péče může změnit život

Pokroky, jichž lze dosáhnout u dětí, které neměly takové štěstí, aby dostaly do vínku oči jako rys, mohou být až překvapivé. Včasný zásah odborníků dokáže dětem změnit život – zlepšením jejich budoucího uplatnění. Že to funguje, potvrzuje Helena Sklenářová; maminka dvou holčiček se zrakovou vadou. „U mých dětí se nejvíc osvědčilo používat hodně kontrastní podněty, například různá světýlka,“ připomněla, jakou podobu takový trénink má. „A také postupovat přesně podle individuálních potřeb dítěte, být extrémně vnímavá k úsměvu, pohybu, zaujetí,“ doplnila z vlastních zkušeností.

Povědomí o tom má málokdo. Průzkum, který pro organizaci EDA připravila agentura Ipsos, naznačuje, že možnost kvalitně vyšetřit zrak i u kojenců připouštějí pouze čtyři z deseti Čechů. „A jen zhruba 56 procent si myslí, že je možné zlepšit zrak dětí i jinak, než operací,“ tlumočila Kulíšková závěry výzkumníků. S dodatkem, že z dotazníkového šetření mezi 1004 respondenty vyplynulo, že i samotné označení „raná péče“ je pro leckoho španělskou vesnicí: tenhle pojem slyšela zhruba třetina lidí.

U osmé vstupní brány do škodovky úplně mrtvo nebylo. Ale za běžné výroby situace vypadá jinak.
Odpočinou si nebo vymalují byt. Zaměstnanci škodovky zůstali nuceně doma

Dvě pětiny lidí si pod označením raná péče nepředstaví nic konkrétního – a další mají nepřesné informace, konstatoval Tomáš Macků z agentury Ipsos. Jasno, že jde o péči o děti v raném věku, měl jen zhruba jeden z deseti odpovídajících. Přesněji: necelých 14 procent. Ještě menší povědomí měli dotázaní o konkrétních organizacích, které ji poskytují.

Málo je informací i peněz

Informace se špatně dostávají i k rodinám dětí s postižením, připomněla ředitelka organizace EDA Petra Mžourková. „Často nevědí, kde mohou najít účinnou a rychlou pomoc – a stává se, že ji nedostanou včas,” upozornila. Jedním dechem si postěžovala na státní financování, které podle ní vázne. „EDA musí každoročně shánět podstatnou část peněz samostatně – a to komplikuje chod organizace i dostupnost péče pro nové klientské rodiny, které se právě ocitly v těžké životní situaci,“ posteskla si Mžourková.