Všechno je jednou poprvé. Premiérově si pocit, jaké to je mít svého řidiče, vyzkoušela před měsícem i Pecková. Bylo to při cestě na Národní třídu; k připomenutí událostí ze 17. listopadu 1989. Pro Milana Jirku běžná rutina. Tuhle práci dělá léta – a lidí na hejtmanském postu již vozil pět. „Nebudu ho měnit,“ usmívá se hejtmanka na adresu muže, jemuž před první společnou cestou věnovala kelímek s kávou. Ne ale proto, aby si ho předcházela, protože na jeho služby bude bezvýhradně spoléhat. Řídí si i sama – a míní v tom pokračovat.

Soukromé použití? To je věc volby

Politici, kteří vykonávají svou práci jako takzvaní uvolnění funkcionáři, tedy v rámci zaměstnání – v krajských podmínkách jde především o členy rady a předsedy vybraných výborů zastupitelstva – mají nárok i na užívání služebního vozidla. Konkrétně pro potřeby radních má krajský úřad deset aut Škoda Superb.

Návštěva slovenského velvyslance na KÚ Středočeského kraje.
Budou se ve středních Čechách léčit postřelení Ukrajinci?

Zda toto auto bude využívat pouze v rámci pracovních cest, nebo i pro soukromé účely, záleží na tom, jaká pravidla si konkrétní uživatel nastaví při jeho převzetí. Podle informací krajského úřadu se vozidlo přiděluje na základě písemné smlouvy – a záleží na tom, jaké podmínky se do ní uvedou. Soukromé užívání sjednáno být může, ale i nemusí. Pokud se s ním počítá, dále se postupuje podle zákona o daních z příjmů: soukromě ujeté kilometry se evidují a uživatel hradí náklady.

Někdy se jede vlastním a za své

Vlastně jde i o to, jaká pravidla si oprávnění uživatelé nastaví už tím, jestli auto vůbec převezmou. Ani to totiž nemusí být samozřejmostí. „Někteří radní si ho ani vyzvednout nechtějí,“ řekla Deníku Pecková. S tím, že kolik a jakých vozidel je přesně k dispozici, teprve bude zjišťovat; už má domluvený termín schůzky. S budoucími nákupy však nepočítá.

Že by se snad mohly opakovat problémy z dřívějška, kdy její předchůdkyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) čelila aféře v souvislosti s půjčováním krajského auta manželovi, podle Peckové nehrozí. Koneckonců – ona sama je rozvedená. A problém tohoto typu neočekává ani v rámci svého týmu: kolegové si řídí sami nebo přímo jezdí vlastními auty.

Horečka - Ilustrační foto
Akutních respiračních infekcí sice přibylo, avšak neznamená to problém

Pecková míní, že člen rodiny by mohl řídit pouze auto hejtmana – a to jedině za situace, pokud hejtman v tomto voze jede. Ne tedy jako manžel předchůdkyně, jenž se v krajském autě vozil sám. Deníku ale zdůraznila, že tohle řešit ona nemá potřebu. „Buď jezdím s panen řidičem – nebo sama. Nebo dokonce i na některé služební akce jedu vlastním autem. Za své; žádnou náhradu jsem zatím nežádala,“ řekla Deníku. „A žádat nebudu,“ zdůraznila.