Poslední prostory, budovu základní školy speciální a praktické v Cukrovarské ulici, museli skauti opustit, aby mohlo být školské zařízení rozšířeno. Azyl našli na ubytovně České zahradnické akademie na Neuberku.

Podle vedoucí základny Ivany Siranové je však jejich útočiště pouze dočasné. „Prostory jsme si vyjednali sami, na konci prosince mi ale bylo vedením školy sděleno, že můžeme zůstat maximálně rok. Smlouvu navíc máme podepsanou pouze na tento školní rok," připomněla.

Od města dostali skauti loni v létě dvě nabídky na nové prostory, ani jedna z nich však nevyhovovala jejich potřebám. „První byl dům, ale v Liběchově, mimo území města. V druhém případě šlo o jednu malou místnost někde u zámku. Pro padesát dětí? To zkrátka nebylo reálné," vysvětlila Ivana Siranová s tím, že už stěhováním na Neuberk ztratil oddíl patnáct členů. „Nemají se k nám jak dostat," potvrdila.

Možnost rozpuštění oddílu

Vedoucí základny se obává, že pokud se stávající situace brzy nevyřeší, možná mělnickým skautům na konci roku nezbude, než oddíl rozpustit. Po více než pětadvaceti letech fungování. „Nebudeme se totiž mít kde scházet," poznamenala.

Z dlouhodobého hlediska existuje možnost získat městské pozemky na stavbu vlastní klubovny, skauti už si dokonce vyhlédli konkrétní prostory u Bezručovy ulice. „Je to však běh na dlouhou trať, na několik let," upozornila Ivana Siranová s tím, že v tuto chvíli pozemky nejsou ani vedeny jako stavební. Hledání vhodných prostor tak pokračuje.

Čtěte také: Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem