„Věříme, že to vyjde, zatím to ale nemáme oficiálně potvrzeno," poznamenal Michael Kašpar. Vedení města je optimisticky naladěné. „Poslední změna je pozitivní. Chtěli po nás doložit stavební povolení a to nám schválili," podotkl kolínský místostarosta.

Rekonstrukce okolí chrámu sv. Bartoloměje i vzhledem k výši projektantské ceny nebude zanedbatelnou úpravou. Navíc bude, co se týká stavby, náročná časově. Počítá se s tím, že by trvala zhruba rok a půl, vedle toho by se podle Michaela Kašpara mohly o něco protáhnout i další restaurátorské práce.

Koloběh života

Vedení města v minulosti uvedlo, že v opravených budovách zvonice, staré školy a kostnice by mohl být přípraven vzdělávací okruh na téma koloběh života. „Ve staré škole bude zázemí pro celý okruh, dále pokladna a toalety. Také tam bude místnost pro školy, která bude sloužit ke vzdělávání. Žáci by tam mohli pracovat se starými pomůckami," nastínil tehdy kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Stavba v Brandlově ulici u chrámu sv. Bartoloměje neovlivní jen všední, ale i kulturní život v Kolíně. Po dobu rekonstrukce by se totiž muselo přestěhovat sousedské setkávání Otevřená ulice, které se odehrává právě v těchto místech. Jak to vyřešit? „Zatím jednáme o jiném místě, chceme oslovit všechny úřady. Řeka je cesta," nastínil za tým organizátorů setkávání Filip Šádek.

Čtěte také: Pořízení zvonu pro Jakuba je zase blíž, na kontě sbírky jsou dva miliony korun