Jde o běžná jména

„Harry je běžné jméno, které se dá použít,“ zalistovala v pondělí matrikářka říčanské radnice Lucie Nováková v příručce Jak se bude vaše dítě jmenovat od Miloslavy Knappové. Nejde tedy o variantu, zdrobnělinu či domáckou podobu. Nováková připomněla, že vedle zmiňované knížky ještě existuje řada znaleckých posudků obsahujících jména, která je povoleno zapsat do matriky. Poznamenala však, že kdyby přišli rodiče s tím, že je zaujalo jméno britského prince, určitě by je upozornila, že on se vlastně správně jmenuje Henry; celým jménem Henry Charles Albert David. Sotva však k tomu bude mít příležitost.

„My nejsme rodná matrika,“ upozornila Nováková, že v Říčanech ročně zapisují jen jedno dvě děti, které se narodily doma. Většinu novorozenců zapisují kolegyně z měst, která mají porodnici.

K těm patří i Mladá Boleslav, kde Deník získal informaci o tom, že ani jméno Meghan neznamená problém, byť je zmiňovaná knížka připomíná jen jako anglickou podobu jména Megan. „Jedna holčička v republice už tohle jméno má,“ tlumočila Deníku zjištění matrikářek Šárka Charousková z mladoboleslavské radnice. Před šesti lety se nositelkou tohoto jména stala dívka z Plzně.

Chystá se oprava silnice u Sázavy a nový most v Levíně
Silnice se zlepší na Berounsku i Benešovsku, slibuje kraj konkrétním úsekům

Rozhodují znalci

V případě, že rodiče vyberou jméno, které kniha ani dostupné znalecké posudky nepřipomínají, musejí si objednat posudek sami. Tato vyjádření připravují oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR či znalkyně Knappová nebo její kolegyně Jana Valdrová. Další znalci pak mají užší specializaci: Sainbayar Boloroo na jména mongolská a Lucie Hlavatá na vietnamská.

Desítky nositelů

Jména snoubenců z britské královské rodiny prozatím u nás nejsou příliš rozšířena. Naznačují to alespoň internetové servery, které četnost jmen sledují – třeba Našejména.cz nebo Křestníjméno.cz. Harryho lze najít v 85 případech, přičemž nejčastěji jde o již starší muže. Ve středních Čechách se s nimi lze setkat v Černošicích (a to dokonce ve dvou případech), Rakovníku, Slaném a ve Voticích. Jméno Megan (v podobě bez „h“), patřící většinou malým holčičkám, se vyskytuje celkem dvaašedesátkrát. Ve středních Čechách opět v Černošicích (3), Kladně (2), po jedné nositelce je pak zaznamenáno pro pověřené obce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav a Mladá Boleslav.

Nejoblíbenější jména dětí ve středních Čechách za uplynulých patnáct let
Dívčí jména (Jméno - míra oblíbenosti):Eliška 26
Tereza 24
Anna 12
Kateřina 6
Adéla 5
Karolína 3
Ema 2
Natálie, Nikola 1

Chalpecká jména (Jméno - míra oblíbenosti):Jakub 33
Jan 29
Tomáš 6
Matyáš 3
Adam 2
Filip, Matěj, Ondřej, Vojtěch 1

Míru oblíbenosti Deník stanovil na základě žebříčků popularity jmen pro jednotlivé roky. V těch se během uplynulých 15 let objevilo na prvních třech místech po devíti jménech chlapeckých i dívčích. Přidělení bodů podle pořadí v jednotlivých letech (od tří za první místo po jeden bod za třetí příčku) stanovilo míru dlouhodobé oblíbenosti. Jak u chlapců, tak mezi děvčaty se shodně vyprofilovaly jasně vedoucí trojice.

Žebříček popularity: Deník, zdroj dat: Český statistický úřad

Ilustrační foto.
Vizi rozvoje technologií v kraji popisuje devadesát stran