Ve čtvrtek od 17.30 vystoupí s pojednáním o třetím vraždění Vršovců Michal Lutovský z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, který je historikem a archeologem specializujícím se na období raného středověku.

Akademie muzea v Jílovém pak s prázdninovou přestávkou bude měsíc co měsíc pokračovat až do prosince. Na 20. březen se chystá přednáška historika Jana Royta nazvaná 1348 – Karlův velký rok. Pojednává o tom, že Karel IV. tehdy zvládl mnohem víc, než jen – jak si snad leckdo pamatuje z dějepisu – založit pražskou univerzitu. Mimo jiné toho roku také začal stavět Karlštejn či založil Nové Město Pražské (a astrologové ho ponoukali i k dalším počinům). Muzejní akademie pak připomene další a další významná „osmičková“ data, stále více se blížící naší současnosti: 1618, 1648, 1848, 1918, 1938, 1948 – a konečně rok 1968. Zájemci o jednotlivé přednášky zaplatí běžné vstupné do muzea; přihlášení na celý ročník přijde na 150 Kč, připomněla ředitelka muzea Šárka Juřinová.

Muzeum v Jílovém u Prahy se ale vyplatí navštívit nejen kvůli těmto přednáškám či zhlédnutí stálých expozic věnovaných těžbě a zpracování zlata, trampingu včetně přírody dolního Posázaví a archeologickým objevům zejména z okolí Davle. Konají se tam i další příležitostné akce a krátkodobé výstavy. Obzvlášť pozoruhodná je čerstvě zahájená výstava prací akademického malíře Ladislava Hojného, a to nejen díky neobvyklému názvu: 25 let v poli 60 výtvarných let. Je to totiž „rozdávací“ výstava spojená i s možností získat některý z exponátů. Ano, platí to doslova: skutečně si nakonec bude možné odnést vybranou autorskou kresbu.

Středočeský kraj se prezentoval na veletrhu cestovního ruchu na Výstavišti v Pražských Holešovicích.  Mezi pozvanými hosty na krajském stánku nechyběla Gabriela Novotná a Lukáš Kvapil – oba známí účastí v Rallye Dakar.
Středočeši nabídli adrenalin pro každého i ten zprostředkovaný z Dakaru
Ilustrační foto
Služby, které neplatí pojišťovny, chce desítkami milionů podpořit kraj