Právě hygienici o nich mají přehled – provozovatelé jim totiž musí předem nahlašovat nejen všechny tábory, ale i jednotlivé turnusy; včetně jejich obsazenosti. Ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová upozornila, že kapacity se velmi rychle plní. Na výběr je tak skutečně nejvyšší čas už teď.

Stření Čechy jsou regionem, kde se při takzvaných zotavovacích akcích tradičně rekreuje vysoký počet dětí – loni organizátoři nahlásili tábory dohromady s 24 214 účastníky. Čísla přitom rok od roku stoupají – a tak lze letos očekávat další nárůst. Po celém kraji se hygienici během posledního léta vydali na 141 kontrol – a jejich poznatky vyznívají příznivě: nebylo třeba udělovat pokuty, když odhalili jen drobná pochybení. Laika sice může zaskočit informace, že problémy se tradičně týkají zvláště takových oblastí, jakými jsou zásobování pitnou vodou a podmínek pro osobní hygienu a ubytování dětí – jednalo se však vesměs jen o drobnosti. A zjištěné nedostatky provozovatelé většinou hned odstranili: někdy stačilo obstarat balenou vodu či stáhnout z oběhu postarší talíře, jindy bylo třeba jen vyvěsit ceduli nebo dohlédnout na úklid. 

„Nedostatky jsou skutečně drobné,“ potvrdila ve čtvrtek ředitelka Rážová. Připomněla, že provozovatelé zpravidla tábory pořádají dlouhodobě, a tak už mají zkušenosti s tím, co má jak fungovat a nač si dát pozor. „Za tu dobu již ve spolupráci s námi podmínky pro děti upravili a zdokonalili,“ poznamenala.

Středočeský kraj a poskytovatelé sociálních služeb zvou nejen své zaměstnance na tradiční velikonoční výstavu, která se letos bude konat 19. března od 9 hodin v budově Krajského úřadu Středočeského kraje.
Krajský úřad se na půl dne stane dějištěm velikonočního trhu

Doporučení pro výběr letního tábora
- Zjistěte si předem, kdo tábor provozuje, jeho adresu, kontakt, jaké s ním mají zkušenosti jiní rodiče.
- Pokud je to únosné, jeďte se podívat na místo předem a zjistěte si podmínky, za jakých je tábor provozován (mnohdy jsou takové, že je dítě není ochotno akceptovat). Seznamte se s „táborovým řádem“, informujte se o způsobu ubytování, stravování, zajištění pitné vody a o zdravotním zabezpečení akce.
- Zjistěte si u hlavního vedoucího programovou náplň tábora (zda je vhodná právě pro vaše dítě) – a také věk a kvalifikaci vedoucích.
- Pro dítě by měl být tábor součástí prázdninového programu. Dítě nesmí mít pocit, že tam míří za trest – nebo například z důvodu, že rodiče odjíždějí na dovolenou a ono je „odloženo“ na tábor.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje 

Ilustrační foto.
Sociální bydlení mají potřebným přiblížit dvě miliardy z dotací