Dočasnou náhradu za zdemolovanou lávku, likvidovanou kvůli tomu, že se totožná lávka zřítila i s lidmi do Vltavy v Praze (přičemž nečekaně rychlý pád konstrukce do řeky během demoličních prací jen potvrdil správnost tohoto rozhodnutí), má v Nymburce nahradit dočasná lávka doplňující silniční most s evidenčním číslem 38I-034; jde o hlavní komunikaci spojující silnicí I/38 centrum města a Boleslavskou třídu s Kolínskou ulicí.

Operace vylovení lávky z labského dna.
Lávku vytahovaly z labského dna tři tanky

Na zbudování provizorní lávky kývli středočeští radní ještě předtím, než byly z Labe vyproštěny trosky té bývalé. K jejímu umístění se však dále musí vyjádřit Ředitelství silnic a dálnic jako majitel mostu na silnici první třídy. To, že lávka nesmí omezit bezpečnost provozu na průtahu městem, zdůrazňuje i statutární náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD), který v minulosti v Nymburce starostoval.

Protože je most památkově chráněn, záměr bude posuzovat rovněž Národní památkový ústav (který by musel rovněž schválit projektovou dokumentaci). Pokud budou všechna vyjádření příznivá, město Nymburk by rádo lávku postavilo v příštím roce.

„Bude se jednat o lávku provizorní, která bude po vybudování lávky trvalé neprodleně odstraněna,“ připomněl Petera. S tím, že stavbu provizorní lávky i její odstranění zajistí i zaplatí nymburská radnice.

Demolice bude trvat do konce týdne
Přemostění v Nymburce město uzavřelo kvůli špatnému stavu loni koncem roku, letos v červnu plavební správa pod lávkou zastavila provoz lodí na Labi (a uzavřené je i prostranství na obou březích). Demoliční práce začaly koncem minulého týdne. Definitivně hotovy by měly být do neděle 12. srpna. Už v sobotu by mohl být obnoven provoz lodí po Labi.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Lávka se zřítila proti předpokladům firmy do řeky dříve.
Lávka je v Labi! Zrezivělá lana způsobila předčasný pád