Obnovy místních komunikací z této částky získá 250 milionů korun. Jde přitom o silnice II. a III. třídy v obcích do 3000 obyvatel.

Částka 411 milionů korun zamíří na podporu bydlení. Peníze půjdou na regeneraci sídlišť, konkrétně například na výstavbu a rekonstrukci dopravní a technické infrastruktury nebo například na úpravu odpočinkových a rekreačních ploch na sídlišti. „Sídliště" mohou počítat se 40 miliony korun.

„Podporované byty, což jsou třeba pečovatelské byty, kde právnické osoby získají podporu na výstavbu bytů pro osoby v nepříznivé sociální situaci, které nejsou v ekonomicky aktivním věku. Dále podpoříme výstavbu bytů pro osoby, které například dosáhly plnoletosti a opouští výchovné nařízení, nebo které ukončily výkon trestu, ale i pro osoby, jimž hrozí odebrání dítěte kvůli nevyhovujícímu bydlení," podotkla ministryně Karla Šlechtová.

Podpořena bude výstavba domů pro seniory, ale i výstavba výtahů a bezbariérových úprav umožňujících lepší přístup do bytového domu.

Ministerské výzvy

Ministerstvo vypisuje také výzvy na podporu zapojení do komunitního života v obci, kde má připraveno 178 milionů korun. Na demolice vybydlených domů bude směřovat 100 milionů korun, obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách bude podpořena 50 miliony korun. Na obnovu drobných sakrálních staveb v obci, tedy na opravy kapliček, křížků a zvonic, pošle MMR 35 milionů korun.

MMR vypsalo výzvy pod pondělí a ve většině případů bude žádosti přijímat do konce letošního roku. Ministryně Šlechtová tvrdí, že je to kvůli tomu, aby viděla, jaký zájem je po jednotlivých vypsaných programech. „Pokud budou někde peníze přebývat, mohu je přesměrovat jinam, například do oprav místních komunikací, kde lze předpokládat, že budou žádosti převyšovat současnou nabídku," podotkla Karla Šlechtová.

„Žádala jsem o 2,4 miliardy korun, protože například o podporu místních komunikací byl v loňském roce velký zájem. Ale ve chvíli, kdy stát navyšuje platy pedagogům, policistům, zvyšuje důchody, tak je vždycky někdo, kdo dostane méně. A to je ministerstvo pro místní rozvoj. Je možné, že starostové menších obcí budou při schvalování rozpočtu v Poslanecké sněmovně demonstrovat," dodala ministryně Karla Šlechtová.

Čtěte také: Ministryně Karla Šlechtová aneb Karlička: Žiju!