Právě k řešení podobných situací jsou určeni tito policisté, kteří jinak běžně slouží – avšak jako AKT nastupují do akce v civilním oblečení doplněném reflexní vestou s vyznačením příslušnosti k policii – a většinou i beze zbraně. Jsou vyškoleni k tomu, aby eskalující problémy a konfliktní situace nejen řešili dřív, než by muselo dojít na povolání kolegů z pořádkové jednotky čili známých těžkooděnců – jejich hlavním posláním je však takovým situacím předcházet. Dokázat zklidnit očekávanou agresivitu tam, kde se může schylovat k problémům: nejen v řadách sportovních fandů, ale i mezi účastníky demonstrací – zvlášť v případech, kdy se shromáždění účastní lidé s nálepkou sympatizantů extrémistických hnutí. Podle slov Martina Koryčanského z policejního prezidia patří k úkolům mimo jiné také usměrňovat novináře.

Z basketbalového utkání Ligy mistrů Nymburk - Zielona Gora (84:70)
FOTO: Košíkáři Nymburka zdolali polskou Zielonou Goru, dál jdou z druhého místa

Dřív, než by museli zjednávat pořádek těžkooděnci, se příslušníci antikonfliktního týmu snaží zasáhnout silou slova. „Určitou formou komunikace, diskutováním a trpělivým vysvětlováním účelu bezpečnostního opatření a informacemi o možném překročení hranice protiprávního jednání,“ přiblížila ve čtvrtek policistka Eva Hašlová, jakým způsobem se policie snaží ukázat vstřícnou tvář. Pokud argumenty nezaberou, slova vystřídají činy. Nastupuje represivní složka zasahující silou: policejní „báckomando“. A těžkooděnci z pořádkové jednotky mají zase jiné prostředky, jak si s narušiteli veřejného pořádku poradit. 

Dvou stovek akcí se středočeský AKT zúčastnil během 11 let své existence. Existuje od roku 2007 – přičemž jeho vznik zrovna 1. dubna tehdy rozhodně nebyl míněn jako aprílový žert. Od počátku stojí v jeho čele Jan Hartman, s nímž nyní spolupracuje dalších 13 policistů i policistek, kteří prošli speciálním školením. Nepopírají ale, že tuhle práci musí mít člověk „v sobě“: na všechno se připravit předem nedá a je třeba dokázat pružně reagovat na vývoj situace. Nutné je také dokázat debatovat nejen v češtině, ale zvládnout i domluvu s cizinci – což už se několikrát osvědčilo. Třeba zrovna v rámci sportovních utkání, ale také při nasazení v Praze, kam v případě potřeby mohou Středočeši vyjíždět na pomoc. Stejně jako kamkoli jinam, pokud si to bezpečnostní situace vyžádá. Nyní však již mají vlastní antikonfliktní týmy policisté ve všech krajích. Podnět k jejich vzniku dal pokyn policejního prezidenta až dva roky po založení středočeského týmu. 

Ilustrační foto.
Záměry protáhnout tramvajové koleje za Prahu dostávají konkrétní podobu