Marie Vestenická, Jaroslav Zíval a Zdeněk Kubát se účastnili celostátního finále soutěže pro studenty středních škol Europa Secura 2018, které armáda od pondělí do pátku pořádala v Chráněné krajinné oblasti Brdy společně s Institutem pro evropskou politiku Europeum.
Oblast se změnila ve fiktivní zemi Dormenistán, kde se soutěžící pohybovali jako členové diplomatické mise vyslanců reprezentujících země Evropské unie. Jejich úkol? Především zjistit, jaká bezpečnostní situace aktuálně v krizové oblasti panuje. A byl to týden plný zvratů i nečekaných událostí, stejně jako získávání cenných zkušeností, připomněla Miroslava Štenclová z Velitelství pozemních sil Armády ČR. „V průběhu zhruba třicetikilometrového pochodu účastníci zajišťovali důkazy nejen na souši, ale i ve vodě či procházeli nebezpečnými zónami,“ konstatovala.

Letos poprvé se pětadvacet „záložáků“ od 18 do 60 let věku sjelo do Jinec na cvičení, jenž mělo za úkol příslušníky aktivních záloh naučit obsluze 152 mm ShKH DANA vz. 77.
V Brdech cvičili noví příslušníci aktivních záloh

Jedním z vypjatých momentů – a ano, objevily se i náznaky paniky – byla situace, kdy se cestou na základnu ozval v lese výbuch; následně volal muž žádající pomoc pro zraněného strýčka. Jeden z mladých diplomatů si sice všiml nastraženého drátu – pak se ale vymstila chvilka nepozornosti: další z drátů odpálil dýmovnici a imitační výbušku. Prásk! Vítejte na stanovišti Pyrotechnické nebezpečí, kde bude třeba také prokázat zdravotnické dovednosti. „Zažila jsem mnoho zážitků – a několik dokonce nezapomenutelných,“ poznamenala členka vítězného týmu Marie Vestenická.

Peníze. Ilustrační foto.
Kdo chce peníze na akce pro rodiny či seniory, musí žádat rychle

Celkem se do Brd na již 11. ročník soutěže o Evropské unii a bezpečnostní politice Europa Secura sjelo 42 studentů středních škol ve 14 týmech ze všech krajů. „Aby se soutěžící dostal do finále – a tedy do Chráněné krajinné oblasti Brdy a výcvikového zařízení Valdek – musel prokázat své znalosti v oblastech EU, NATO a dalších diplomatických organizací,“ připomněl koordinátor projektu Martin Vokálek. V základním kole se do soutěže zapojilo přes tisíc studentů, kteří podstoupili znalostní on-line test. Následovala krajská kola, v nichž cestu do finále otevřel úspěch při písemném vypracování bezpečnostní analýzy konfliktu v určeném regionu a její následné obhajobě.

Plavčíkárna je už v provozu.
Rekonstrukce Nového rybníku i Junioru budou mít mírné zpoždění

Než účastníci finálového kola vyrazili do terénu, museli projít náročnou přípravou, kdy jim své zkušenosti předávali i vojáci účastnící se zahraničních operací. Došlo však také na osvojování takových znalostí a dovedností, jako prohloubení poznatků z oblasti první pomoci – ale třeba i překonávání vodních překážek či zdolávání skalních masívů. A nechybělo poznání, že i když má člověk pocit, že je na pokraji vyčerpání, dokáže se vzchopit, zatnout zuby a pokračovat.

Trojice studentů z Příbrami se s některými z nových kamarádů setká ještě na konci června. Tři nejlepší týmy totiž čeká třídenní studijní cesta do Bruselu spojená s návštěvou institucí Evropské unie a seznámení s jejím fungováním. Vydají se tam také studentky Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické z Vyškova, jež vybojovaly druhou příčku, a čistě chlapecký tým Gymnázia Sokolov, který získal třetí místo.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání v přírodě zůstává kvalitní