Po jarní vlně omezení v rámci opatření proti šíření koronaviru, jež výrazně poznamenala i oblast cestovního ruchu, hledaly všechny kraje cesty, jak výpadek dohnat a současně nahradit chybějící návštěvníky z ciziny. Ve středních Čechách došlo od července do září na kampaň navazující na propagaci „středních Čech královských“ v podobě doporučení známých osobností k objevování konkrétních středočeských krás (motto …a jak si svých královských 72 hodin užijete vy? v létě vyvolávalo i debaty) – a právě na nabídku slevových voucherů pro návštěvy muzeí a galerií či jimi provozovaných památkových objektů.

Voucher: Za kulturou do Středních Čech.
Osud poukázek na bezplatný vstup do muzeí? Teprve se rozhodne

Projekt voucherů nazývaný Za kulturou do středních Čech měl motivovat turisty, kteří ve spolupracujícím hotelu, penzionu či kempu strávili nejméně dvě noci, aby přijeli zas. Od provozovatele měli dostat poukázku umožňující přes internet vytisknout voucher, opravňující ve vybraných kulturních institucích získat slevu na vstupném až do výše 500 Kč. Zapojilo se šest desítek různých míst; převážně muzeí fungujících jako příspěvkové organizace kraje (a jejich poboček). Ke spolupráci při vydávání poukázek na vouchery se přihlásilo devadesát provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení.

Očekávaný příliv návštěvníků se však nekonal. Jednak bylo vydáno zmiňovaných 281 voucherů, necelé tři stovky nikoli za den, ale celkově, jednak přišla opět doba nejistoty a dalších koronavirových omezení. Kulturní instituce tak musely mít na podzim zavřeno i v době, kdy se ještě počítalo s uplatňováním výhod plynoucích z voucherů.

GASK Kutná Hora, designová prodejna.
Krajská galerie se otevírá návštěvníkům. Na příští rok chystá zajímavé projekty

Některá méně známá muzea nicméně zaznamenala příznivý ohlas – díky zapojení do projektu o sobě dala víc vědět na webovém portálu Středočeské centrály cestovního ruchu na adrese www.strednicechy.cz.