Kdysi jich u nás žilo mnohem více, nyní roháč patří mezi ohrožené druhy. Jednoho roháčího krasavce a dokonce se dvěma pohlednými samičkami jsme s redakčním fotoaparátem objevili nedaleko obce Starý Kolín.

Věřte, že nejlépe je pouze si roháče prohlédnout a nechat ho v klidu. Nejen kvůli jemu samotnému. Stisk jeho kusadel může znamenat i jeden, dva stehy na chirurgii, a to se týká i samiček. Nenechte se mýlit tím, že bývají až o polovinu menší a jejich kusadla nevypadají zdaleka ani tak hrozivě jako ta samčí.

„Roháč se vyvíjí většinou v dubových pařezech tři až šest let. Dospělý jedinec ale paradoxně žije jen pouhých několik týdnů, většinou dva až čtyři týdny. Závisí to na příjmu potravy v dospělosti. Jediné, čím se samec živí, je jarní dubová míza. Duby ji mají ještě na podzim, ale pouze na jaře je roháč aktivní," popsal život krásných roháčů místopředseda Českého rybářského svazu v Kolíně Jiří Krouza.

Energie jen na páření

Energii podle jeho slov roháč využívá pouze na páření, poté umírá. Samička žije zhruba o týden déle, aby nakladla vajíčka. „Najít v celém lese jeden strom, na kterém je jarní míza právě v tuto dobu, je opravdu vzácnost," dodal Jiří Krouza.

Roháč patří mezi ohrožené druhy živočichů. Chrání ho vyhláška z roku 1992. Důvodem, proč mizí z našeho světa, je, jak jinak, činnost člověka. Odstraňují se staré stromy a pařezy, které jsou pro roháče přirozeným prostředím a následně i zdroj obživy tohoto brouka. A nejen tohoto.

Čtěte také: Vzácný brouk roháč se usídlil ve Slovči