Napovídá tomu alespoň porovnání údajů publikovaných ve dvou dnech po sobě. Zatímco k úterku hygienici zmiňují, že od březnového začátku pandemie evidovali v kraji 4575 nakažených lidí, z nichž se 2722 vyléčilo, v pondělí připomínali 4362 nemocných, z nichž se vyléčilo 2906 lidí. Těch by přitom postupem času ubývat nemělo; právě naopak.

Denní nárůst pozitivních případů podle údajů z jednotlivých okresů v úterý dosáhl v kraji 153. Nejvíce nově prokázaných pozitivit hlásí Praha-východ: 41. To je ale extrém; Rakovnicko na druhé příčce žebříčku už má hodnotu poloviční (20). Opačným pólem je Příbramsko, kde z pondělka na úterý nový případ nebyl zaznamenán ani jeden.

Odběr vzorků pro testy na koronavirus
ON-LINE: Za úterý zemřelo šest osob s koronavirem. Nejvíc se nákaza šíří v Praze

Podle aktuální nemocnosti je nyní nejzasaženější oblastí kraje Berounsko – s přepočtem již těsně přesahujícím 200 nemocných na sto tisíc obyvatel. Více zasažena je také část sousedícího regionu v okolí hlavního města – pás táhnoucí se od Mělnicka přes Kladensko a Prahu-západ na Příbramsko. Naopak nejmírnější je nyní koronavirus na Mladoboleslavsku, kde přepočtená nemocnost dosahuje hodnoty 75,11.

Úterní přírůstek počtu nakažených:

- Praha-východ: 41
- Rakovnicko: 20
- Praha-západ: 17
- Benešovsko: 16
- Berounsko, Kutnohorsko: po 14
- Mělnicko, Mladoboleslavsko: po 9
- Nymbursko: 7
- Kladensko: 4
- Kolínsko: 2

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje; údaje k 15. 9. 2020