Polňačka z Kamenného Zboží do Dvorů nebo strouha protékající obcí jsou magnetem pro bezohledné ničitele životního prostředí. Hraje jim do karet, že se jedná o přístupná místa v těsné blízkosti obce, která však leží stranou běžného provozu. Suť, použitý stavební materiál, ale také použité okenní žaluzie či vyřazená televize, a dokonce fekálie. S tím vším se setkávají obyvatelé obce.

„Jde o opakovaný problém, ale letos jsme ho začali řešit v širším měřítku. Na jaře jsme uspořádali tradiční úklidovou brigádu ve spolupráci s myslivci a dětmi z Kamínků, při níž jsme svezli všechen nepořádek z katastru obce, vytřídili ho, objednali kontejner a nechali odvézt. Ale kromě toho jsme zorganizovali velkou brigádu společně s obcí Dvory," uvedla starostka Eva Špetlová.

„Od nás se jí účastnila všechna místní sdružení, myslivci, sportovci, hasiči, rybáři. Sešli jsme se na rozhraní katastrů obou obcí na polní cestě, kde byly neuvěřitelné skládky převážně suti. Za pomoci techniky místní firmy jsme nechali vyhrabat tuny odpadu, místo se vyčistilo i od náletů a celkově se zkulturnilo. Když pak ta alej rozkvetla, byla to nádhera," doplnila Špetlová.

Další nová skládka

Suť nechala obec odvézt, jak jinak než na své náklady. Netrvalo však dlouho a skládka se tu objevila znovu. Tentokrát to byly polystyrenové podhledy a vertikální žaluzie, podle starostky evidentně z nějaké rekonstrukce. I nyní se zapojili pracovníci místní firmy, nepořádek svezli na sběrný dvůr obce, kde ho místní zase roztřídili a obec ho bude opět na své náklady likvidovat.

„Za poslední rok nás stála likvidace odpadu z černých skládek téměř 100 tisíc korun, v rámci našeho rozpočtu je to nezanedbatelná částka," řekla starostka.

Splašky ve strouze

Jinou kauzou jsou splašky vyvážené do místní strouhy těsně za bytovkami. Původcem je soukromník, který sem vyváží obsah septiků lidí nepřipojených na kanalizaci. Tahle nehoráznost má navíc kruté následky v podobě uhynulé vysoké zvěře, která chodí ke strouze pít. Ví se, o koho jde, jen dosud chybí fotografie, která by ho usvědčila…

Proto se vedení obce rozhodlo zakoupit fotopasti, které bude umisťovat průběžně na různá inkriminovaná místa. Slibuje si od toho dopadnout hříšníky a dát výstrahu dalším.

Čtěte také: Klíčavu zabezpečili proti vážnému znečištění