Ta má zaručit, že spotřebitelé, kteří mají zájem o potraviny bez geneticky modifikovaných organismů, skutečně dostanou přesně to, co chtějí: jídlo neobsahující jakékoli geneticky upravené složky. Dohlížet na tuhle značku má již dlouhodobě fungující zájmové sdružení firem nazvané Spolek pro komodity a krmiva. Ten patřičnou certifikaci včetně definování národního standardu připravil společně s odborníky z ministerstva zemědělství či Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, ale také za spolupráce samotných zemědělců i zpracovatelů; zvláště mlékáren. Právě v mlékárenství je totiž o tohle označení mimořádný zájem.

Pokud někdo kroutí hlavou nad možnostmi genetických úprav mléka a výrobků z něj, v tomto případě jde především o krmivo pro dojnice (zvláště bez použití geneticky manipulované sóji či kukuřice). Při dohledu na použití GMO jde totiž o sledování celého řetězce vedoucího až ke konečné potravině. Ne bez velké nadsázky řečeno: od pole až téměř ke stolu.

Ilustrační foto
Nezaměstnaných ubylo, nejméně jich je v okolí Prahy

Právě k tomu Spolek pro komodity a krmiva pověřil Bureau Veritas jako první organizaci v naší zemi, která má udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití geneticky modifikovaných surovin. Včetně zajištění kontrol, že cokoli nepatřičného se nepřipletlo v rámci celého procesu výroby i distribuce. Generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval vysvětlil, že vše začíná už u produkce použitých osiv, pěstování obilovin a výroby krmných směsí pro hospodářská zvířata. „Pokračujeme kontrolou potravinářských surovin a končíme u finálních výrobků. Zabýváme se rovněž obchodníky a dopravci, kteří se surovinami a produkty nakládají,“ vysvětlil Kejval. S tím, že rozbory jsou prováděny na úrovni DNA. Vše ohlídat tedy nemají ostražité oči inspektorů, ale v rámci opakovaných nezávislých auditů hrají rozhodující úlohu laboratorní pracoviště.

Označení potravin podle standardu Bez GMO, které garantuje, že nedošlo ke kontaminaci potravinářských produktů složkami, které by v nich konzumenti neočekávali, má přispívat nejen k ochraně spotřebitelů, ale může pomoci zvýšit i exportní šance. Cílem je poskytnout zákazníkům záruku, že pokud mají zájem o výrobky bez genetické modifikace, kupují opravdu přesně to, co chtějí, vysvětlil předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva Zdeněk Kubiska. Připustil, že u produktu, které mají něco společného s genetickou modifikací, sice zákon nařizuje povinné označení – nicméně… „Tvrzení na obalu nemusí pokaždé odpovídat realitě a skutečnému složení potravin,“ konstatoval Kubiska.

Označení Bez GMO vnímají mnozí výrobci jako zajímavou marketingovou příležitost v době, kdy jak v zahraničí, tak i u nás roste poptávka po potravinách typu „eko“ a „bio“. Dobrovolně a z vlastní iniciativy se proto o ně hlásí. To, že přibývá lidí, pro něž je důležité, jestli daný výrobek pochází z geneticky modifikovaných surovin, potvrdil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), jehož úřad českému národnímu standardu „Bez GMO“ vyslovil před dvěma měsíci podporu. Podle Jurečky je důležité nastavit jasná pravidla, která spotřebiteli jasně garantuje, dostává produkt, který je prokazatelně bez GMO. Zákazníci tak získají jistotu, že při produkci konkrétní potraviny pro lidskou výživu nebyla v celém dodavatelském řetězci použita genetická modifikace.

Ilustrační foto
Pro zloděje přichází období chataření. Už začalo