O výsledku posezonní kontroly lokalit, které nyní většinou zůstávají osiřelé a opuštěné, informoval komisař oddělení tisku a prevence Zdeněk Chalupa. „Nebyly nalezeny žádné stopy, které by nasvědčovaly tomu, že by se někdo pokusil do nich vloupat, či je jiným způsobem poškodil.“ konstatoval.

Policie nicméně majitelům chat připomíná, aby se před zimou zamysleli nad ochranou svého majetku. Především je na místě nenechávat v rekreačních objektech cennější věci; pokud je to možné, je třeba odvézt je do bezpečí. Další radou je pamatovat na občasné a nepravidelné kontroly chat nebo chalup. „S případným úklidem sněhu. Může to budit dojem neustálé kontroly,“ uvedl Chalupa.

Ilustrační foto.
Policejní odhalení: cyklisté bez osvětlení, chodci bez reflexních prvků

Na místě je také upozornit, jak důležitá je všímavost ke všemu, co se odehrává v okolí. „Všímejte si pohybu cizích osob a vozidel ve vaší chatové osadě. I tato informace, pro vás bezvýznamná, může policistům třeba pomoci při objasňování případů vloupání do rekreačních objektů,“ řekl dále Chalupa.

V rámci preventivního projektu nazvaného Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům policie nabízí řadu konkrétních rad a doporučení každému i přímo do kapsy. Konkrétně prostřednictvím mobilní aplikace „Zabezpečte se“, která je dostupná ke stažení na Google Play i App Store – tedy pro oba nejrozšířenější operační systémy chytrých telefonů.

Jak stavby pro rekreaci chránit před vykradením?
- Objekt lze zajistit především mechanickými zábrannými prostředky. Bytelné dveře opatřené dokonalým bezpečnostním zámkovým systémem, uzamykatelné okenice, vstupní dveře a okna osazená ochrannou mříží jsou překážkami, které mohou zloděje odradit.

- V dnešní době se začínají využívat různé elektronické zabezpečovací systémy, vybavené pohybovými čidly, akustickými hlásiči, záznamovým zařízením, ale i systémy alarmu, které využívají komunikace přes mobilní síť nebo síť pro takzvaný internet věcí.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto
Po muži pátrají policisté už rok, mohl by se skrývat v Posázaví