Od osmé do jedenácté hodiny večer měli hasiči nejrušněji: profesionální i dobrovolné jednotky v kraji vyjely ke 126 událostem. „V převážné většině šlo o stromy spadlé na pozemní komunikace, které bránily plynulému provozu,“ připomněla typický zásah mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. I když se po půlnoci začala situace uklidňovat, stále leckde platilo, že posadit se hasiči mohli jen ve chvíli, kdy přejížděli od zásahu k zásahu. Do šesté ranní se počet řešených událostí vyšplhal na 259.

Sázava v Českém Šternberku ve středu 14. července 2021, den po utonutí vodáků.
Půjčovny na Sázavě varují. Odpovědnost už má každý za sebe

Zásahů v rámci takzvané technické pomoci z nich bylo 224, upřesnila Fliegerová. „Největší část tvořily stromy popadané na pozemní komunikace (183) a čerpání vody ze sklepů a níže položených míst (20),“ konstatovala. Upozornila však i na 12 případů odstraňování stromů, které nevydržely nápor větru a deště a spadly do drátů elektrického vedení nebo na dům.

Jednoznačně nejzasaženější oblastí se stal okres Praha-východ (do šesté ranní 71 zásahů). Větší šrumec hasiči zažívali také na Mladoboleslavsku (38), Kladensku (35), Benešovsku (28), Rakovnicku (27) a Příbramsku (20). „V ostatních částech kraje byly výjezdy spíše v jednotkách případů,“ poznamenala Fliegerová.

Bouřky s vydatným deštěm pak dorazily i o den později – ve středu večer.