Přístroj denně vyšetří 35 až 40 pacientů, což je vysoký počet i ve srovnání s velkými pražskými nemocnicemi. Roční provoz tak bude znamenat kolem 10 tisíc pacientů. Podíl akutních pacientů je zhruba 40 procent, zbývajících 60 procent jsou plánovaní pacienti.

Jak uvedl primář radiodiagnostického oddělení Stanislav Kašík, při jedné rotaci rentgenky dokáže nový přístroj provést 128 rekonstrukcí obrazů. „Což je neuvěřitelné číslo, když si vzpomenu, jak jsme vyšetřovali před lety, kdy jsme dělali jeden obraz," zavzpomínal primář Kašík.

Přístroj je podle jeho slov nejmodernější koncepce s novým detektorem s nově vyvinutou RTG lampu, nemá žádné prodlevy třeba na chlazení rentgenky. Díky dotační politice si podle ředitele Chudomela zkrátka mohla nemocnice dovolit zakoupit lepší přístroj. Součástí dodávky byl i tlakový injektor a software.

Snížená dávka záření na pacienta

„Můžeme si nyní dovolit dělat vyšetření, která jsme dříve nemohli," připomněl primář Kašík a zmínil nový typ rekonstrukce obrázků, kdy se z nich odstraňuje šum, takže lékař vidí obraz ostřeji, a může proto snížit dávku záření na pacienta. U některých vyšetření je dávka snížená až na polovinu, někde dokonce až na desetinu někdejších hodnot.

„Software umožňuje přenášet informace z CT přístroje na všechny naše pracovní stanice, takže všichni lékaři je mají k dispozici," připomněl dále primář a upozornil také na možnosti injektoru, z něhož jsou údaje přenášeny do CT přístroje a následně archivovány.

Slavnostního uvedení nového CT přístroje do provozu se zúčastnila také náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, středočeská radní Jiřina Fialová, náměstkyně hejtmana Zuzana Moravčíková, přijeli představitelé okolních nemocnic, zástupci zdravotních pojišťoven, vrchní sestry kolínské nemocnice, zaměstnanci oddělení a mnoho dalších.

Celkem do nového přístrojového vybavení kolínské nemocnice aktuálně putovalo 37 milionů korun. „Pořídilo se také vybavení gastroskopického sálu a tři mobilní RTG přístroje na operační sály," shrnul ředitel Chudomel.

Čtěte také: Primář Mazal: Operace šedého zákalu dokáže pacientům doslova vrátit zrak