Pro tohle využití veze s sebou všechno potřebné – a na rozdíl od velkého cisternového vozu dopraví hasičský tým i jeho vybavení na místo zásahu mnohem hbitěji. Nabízí totiž nejen větší dynamiku a rychlost jízdy, ale může i lépe manévrovat – a také se dokáže snáz prosmýknout kolonami i městskými ulicemi.

Auto s takovými schopnostmi už v Dobříši používali léta – se zásahovým vozem určeným pro výjezdy k nehodám, které tamějším hasičům sloužilo dosud, se však novinka vůbec nedá srovnávat. Však také nahrazuje Nissan Patrol starý už 21 let! „Třímístné vozidlo je poháněno zážehovým motorem s úctyhodným výkonem 150 kW, je vybaveno pohonem 4x4, sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a prvky aktivní i pasivní bezpečnosti,“ připomněl velitel dobříšské stanice Radek Dopirák. Upozornil třeba na doplnění auta vzduchovým odpružením obou náprav, které zajistí stabilní jízdní vlastnosti plně naloženého vozidla.

Ilustrační foto.
Chodci, kteří nezářili do tmy, platili pokuty

Pořízení auta včetně potřebných zástaveb přišlo celkem na 2,032 milionu korun. K zaplacení pomohlo takzvané vícezdrojové financování. A hodně peněz se podařilo shromáždit v regionu. „Nejnovější přírůstek rychlého zásahového automobilu u Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byl financován ze 75 procent z mimorozpočtových zdrojů celkem jedenácti regionálních přispěvatelů,“ uvedl ředitel příbramského územního odboru středočeských hasičů Tomáš Horvát. „Z pohledu finanční participace na celém projektu byl největším přispěvatelem Svazek obcí Dobříšska a Novoknínska, který tak naplnil veřejný zájem v oblasti požární ochrany pro zdejší region,“ ocenil 700tisícový příspěvek.

Mimochodem: výjezdy k dopravním nehodám pro dobříšské profesionální hasiče dlouhodobě představují kolem 27 procent zásahové činnosti. Loni jich bylo 75 z celkových 284 zásahů. Podobné to mají i kolegové jinde – a obnovy rychlého zásahového automobilu se již dočkaly hasičské stanice v Benešově, Berouně, Kladně a v Říčanech.

Nejdůležitější vybavení nového vozidla

- vysokotlaké hasicí zařízení s nádrží na vodu o objemu 130 litrů
- technické prostředky pro řešení následků dopravních nehod
- hydraulická vyprošťovací sada složená z kompaktního agregátu, rozpínacího nástroje, nůžek, teleskopického válce, střihače pedálů a řetězových úvazků
- sada tří pneumatických zvedacích vaků se zdvihem až 26 tun
- vakuová nosítka, transportní nosítka a batoh se zdravotnickým vybavením
- prostředky pro likvidaci úniků nebezpečných látek a olejových havárií: záchytné nádoby, sypký sorbent, sorpční čtverce
- motorová pila s 18palcovou lištou, která je zkonstruovaná pro náročné práce a velké zatížení

Autobusy městské hromadné dopravy Dopravního podniku značky SOR stojící na autobusovém nádraží Na Knížecích v Praze.
Další vlna integrace dopravy nabídne lepší svezení hlavně na dálkových trasách