A sumička je to pěkně kulaťoučká, naznačilo poslední jednání krajských radních schvalujících výběr dodavatelů rekonstrukcí u Berouna (silnice II/605 a III/2365) a v Lysé nad Labem (most přes železniční trať na silnici II/272). „Díky úspěšným tendrům kraj ušetřil 125,5 milionu korun,“ připomněla Frintová.

Přepokládaná cena rekonstrukce silnic na Berounsku dosahovala cekem 151,6 milionu korun bez DPH. Výsledná částka je pronikavě nižší, zdůraznil radní Josef Řihák (ČSSD), který má na starosti oblast majetku a veřejných zakázek. „Díky soutěži, do níž se přihlásilo osm zájemců, se nám nakonec podařilo konečnou cenu stlačit na 108,2 milionu bez DPH, což představuje úsporu více než 43 milionů korun,“ nabídl sympaticky vyhlížející matematiku. Z pohledu krajské pokladny vyznívají příznivě i další čísla: počítá se s tím, že většinu nákladů, 96,25 procenta, by se mělo podařit pokrýt z evropských peněz díky dotaci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Své podíly by měla doplatit také města, jichž se rekonstrukce dotkne: Beroun 287 tisíc korun a Králův Dvůr 2,06 milionu.

Škody na zařízení energetiků přesáhly 71 milionů korun.
Obnova dodávek elektřiny po vichřici se neobešla bez úrazů

Ještě většího rozdílu proti předpokládané ceně se ve výběrovém řízení s účastí čtyř firem podařilo dosáhnout v případě rekonstrukce mostu v Lysé, která by rovněž měla být spolufinancována z IROP. „V tomto případě Středočeský kraj soutěžením této nadlimitní zakázky ušetřil dokonce 82,5 milionu korun,“ zdůraznil radní Řihák. Částku za rekonstrukci mostu přes koleje a navazujícího úseku v celkové délce 427,21 metru zarazila vítězná nabídková cena na 228,4 milionu korun – přičemž předpoklad dosahoval 310,9 milionu.

Významné úspory dosahované při výběru dodavatelů velkých dopravních staveb přitom nejsou spojeny jen s aktuálně uzavřenými výběrovými řízeními. Smlouvy s vybranými dodavateli 12 dopravních staveb, které byly uzavřeny od počátku roku, mají konečné ceny dohromady o 147,2 milionu korun nižší, než naznačovaly předpokládané ceny zakázek – což obnáší úsporu 26,3 procenta. Až budou uzavřeny smlouvy na rekonstrukce u Berouna a v Lysé, ušetřená suma se téměř zdvojnásobí: vyšplhá se na 272,7 milionu.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Ekovýchovné aktivity by mělo podpořit sedm milionů. Stejně jako letos