Akcí uspořádaných v Paříži k připomenutí naší moderní státnosti na velvyslanectví a v Českém centru využili k představení kraje a jeho propagaci jako významného turistického cíle i pro obyvatele země, kteří z domova umějí ocenit kouzlo nesčetných památek, přírodních zákoutí v celé rozmanitosti od mořského pobřeží po vysoké hory, ale i bohatost chutí špičkové gastronomie, stejně jako pestrost kulturní nabídky.

Nechyběla však ani nabídka možností hospodářské spolupráce díky představení úspěšných firem. Nezůstalo přitom jen u prezentací: pro lepší navázání kontaktů byl připraven i francouzsko-český workshop.

„Zaměřili jsme se především na krajanskou komunitu, ekonomické a firemní partnery i na zástupce diplomatického sboru,“ připomněl náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO), kde zástupci krajské delegace, v jejímž čele stál, začali s lákáním turistů a oslovováním možných partnerů.

V rámci workshopu pak mezi Francouzi vyvolala ohlas řada regionálních produktů. K nejobdivovanějším se řadily výrobky společností Víno Hruška (dovážející do Prahy víno z Moravy i ze zahraničí) či Noël collection (vyrábějící sběratelské kolekce ručně foukaných i malovaných vánočních ozdob ze skla); z čistě středočeské nabídky pak výrobky a služby firmy ITES Kladno, jež se mimo jiné zaměřuje na technická zařízení v budovách i pro energetiku a na energetické úspory.

Účast kraje na workshopu si pochvaluje radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO), jemuž se pohled Francouzů na kraj obklopující Prahu zamlouvá. „Cením si toho, že jsou střední Čechy vnímány jako zajímavá turistická destinace, která se pyšní rozmanitou škálou historických, kulturních, přírodních i technických památek,“ poznamenal.

Kromě vyhlášených firem se mohli blýsknout i středočeští studenti, doplnil radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). „Jsme rádi, že studenti SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, která je příspěvkovou organizací Středočeského kraje, měli možnost obsluhovat hosty během společenských akcí,“ pochválil, jak dorost středočeské gastronomie prezentoval v Paříži svoji šikovnost. „Myslím, že je tato zkušenost k nezaplacení,“ poznamenal.

Bez ohlasu nezůstala francouzská mise ani na webových stránkách školy. Fotogalerii z návštěv památek doplňuje stručný text: „Tento týden vyrazila část našich žáků s pedagogickým doprovodem do Paříže. Na zaslaných snímcích je vidět, že si užívají krás Paříže.“

Cukrář roku

Cukrářky Nikola Kappiová (vlevo) a Jana Šplíchalová ze SOŠ a SOU Horky nad Jizerou.Škola se ovšem může pochlubit četnými dalšími aktivitami a úspěchy. Z poslední doby především vítězstvím v celorepublikovém finále Cukráře roku – tedy nejvyšším oceněním, které lze v oboru získat na soutěžích pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Prvenství v republikovém finále, kde k úkolům patřila i příprava dortu ke 100. výročí vzniku Československa, získala Jana Šplíchalová s commis (pomocnicí) Natálií Tůmovou právě ze školy v Horkách nad Jizerou. Vybojovala tak postup na nejprestižnější cukrářskou soutěž na světě Global Pastry Chefs Challenge!

Pátou příčku navíc obsadily další reprezentantky školy: Nikola Kappiová s commis Nikolou Pražákovou. Mezi ně se vklínili dva muži a jedna žena reprezentující renomovanou mezinárodní firmu, školu modelování cukrovinek z Kladenska a zavedenou cukrárnu v Praze.