Nemocnice obdržela prvních sto devadesát pět dávek, další dorazí sedmého ledna. „První vakcíny dnes dostanou pracovníci covidových oddělení a stanic,“ upozornila ústavní hygienička Jaroslava Jirků, která celou akci řídila.

Pracovníci nemocnice byli předem nahlášeni a přicházeli v oznámených časech, takže vše šlo bez jakýchkoliv prostojů. „A obrázek nedostaneme,“ vtipkovala jedna z účastnic v narážce na fakt, že se očkování provádělo v dětském nemocničním oddělení a jehly píchaly právě pracovnice tohoto pavilonu. Z jejich rukou se nechali očkovat i ředitel celého zařízení Petr Chudomel a jeho zástupce Pavel Hoffmann. Všichni museli po aplikaci počkat čtvrthodinku v klidu, dostali speciální očkovací průkaz s upozorněním, že minimálně za tři týdny se musí dostavit na druhou dávku vakcinace.

S očkováním se začalo v Benešově

Poté, co první dodávky očkovací látky dorazily do středních Čech ve středu odpoledne, kdy zásilku 975 dávek převzal v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS), se s očkováním ve čtvrtek začalo právě tam. Silvestr nesilvestr. Vakcíny tehdy dostali v benešovské nemocnici zdravotníci z ARO, příjmu covidových pacientů a záchranné služby.

Ilustrační foto.
Lidí s potvrzeným koronavirem přibylo v kraji nejvíc z celé republiky

Po víkendu se má očkování zdravotníků ve středních Čechách rozjet i v dalších oblastních nemocnicích – tedy v těch velkých krajských: v Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Pravidelné dodávky vakcín rozdělovaných ministerstvem zdravotnictví, jejichž zásilky by měly přicházet v týdenních intervalech, mají začít od čtvrtka 7. ledna.

Prozatím je vakcinace určena pouze vybraným skupinám – lidem v určených profesích a pacientům s velmi závažnou diagnózou. Zájemci z řad veřejnosti by měli dostat příležitost hlásit se do pořadníku zřejmě nejdříve kolem poloviny ledna. Radní Pavlík slibuje, že se zvyšujícími se počty dodaných vakcín začnou fungovat i další očkovací místa; ta mají být k dispozici v každém okresním městě. Kraj také připravuje manuál, který má zajistit organizaci očkování po celých středních Čechách „v souladu s národní strategií“.