S nápadem přišla kutnohorská zastupitelka Monika Válková, která zkontaktovala nadaci Chartu 77 Konta Bariéry. Nadace by poskytla Kutné Hoře osmimístný automobil značky Ford v celkově hodnotě 648 521 korun. Zároveň by kromě zcela nového automobilu poskytla městu také 150 tisíc korun do začátku provozu seniorského taxi.

V případě, že by byla služba zavedena, řidič by účtoval sazbu osm korun za jeden ujetý kilometr a zbytek by doplácelo Město Kutná Hora. Službu by mohli využívat nejen senioři, kteří jsou registrovaní u Pečovatelské služby Kutná Hora, ale každý senior nad 65 let.

„Taxík Maxík" by je poté dovezl, kam bude třeba, a to nejen po Kutné Hoře. Tyto taxíky vozí nejčastěji starší spoluobčany k lékařům, na nákupy nebo na poštu. Kutnohoráci by mohli s taxíkem v budoucnu dojet ale i například do Kolína nebo i do Prahy.

Věc je v tuto chvíli ve fázi záměru. Nejprve ji musí schválit radní a posléze ještě zastupitelé. Pokud vše půjde podle plánu, tak bude senior taxi v Kutné Hoře potvrzeno ještě v tomto roce.

Zkušenosti ve Zruči nad Sázavou

Ve Zruči nad Sázavou funguje služba senior-taxi již od 1. března roku 2015. Senioři starší 65 let a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P si tam mohou přivolat taxi v pracovní dny od 8 do 15 hodin. Službu poskytuje Martin Havlíček a cena za jednu jízdu činí 20 korun. Služba je zde hojně využívána.

„Od ledna letošního roku do konce října se počet jízd vyšplhal na 1490," řekla referentka odboru vnitřních věcí Monika Viktorová ze Zruče nad Sázavou.

Zájem o službu se stále zvyšuje, za měsíc září či říjen letošního roku se pohybuje měsíční počet jízd kolem 200. Od 1. listopadu vozí taxi ve Zruči nad Sázavou seniory také do Chabeřic, Holšic, Čížova a Brandýsa. Od 1. prosince také nově do Horky II, Čejtic a Onšovce.

Čtěte také: Senior taxi po Nymburce jezdit nebude. Firmy neměly o provozování služby zájem