Je libo Spidermana, Iron Mana, Pána prstenů, Batmana, Harryho Pottera? Nebo majora Zemana, jediného zástupce z československých řad? Všechno tu uvidíte téměř na jednom místě. Už snad jen ta studna z tohoto seriálu mu ve vitríně chybí.

Jen vstoupíte a už se ocitáte ve světě filmu. Je to zřejmé na první pohled, i poslech. V pozadí zní z reproduktorů tematická hudba. Známé filmové melodie. Ray Parker Jr. a jeho Ghostbuster z filmu Krotitelé duchů by poznal snad každý.

Z metropole do lázní

Co ho přivedlo k nápadu otevřít si muzeum filmových legend? Jistě se zárodek myšlenky u Jana Vlčka zrodil kdesi v dětství. "Od mala jsem sbíral mince, známky, céčka, komiksy Čtyřlístku. Navíc jsem velký fanda filmového plátna a kinematografie. Poměrně dlouhou dobu jsem také pracoval jako manažer v kinovém multiplexu v pražské Hostivaři a mám i promítací zkoušky," začal vyprávět.

Muzeum vzniklo na podzim roku 2015 a v prvopočátcích sídlilo v Praze. Později se ale přestěhovalo na Jiřího náměstí v lázeňských Poděbradech. „Už nějakou dobu kousek odtud s rodinou žiji. Areál, který jsme měli pronajatý v Praze, nevypadal úplně vzhledně. Byla to průmyslová budova a moc jsme si nerozuměli s majitelem objektu," popsal ředitel.

Majiteli budovy údajně vadilo, že počet lidí, kteří se rozhodli do muzea zavítat, se neustále zvyšoval. „Už od začátku, kdy jsme měli jen něco kolem 240 exponátů, se o nás a naše filmové hrdiny lidé zajímali. Jeho ale obtěžovalo, že tam pendluje těch návštěvníků moc," zmínil. Srovnali proto poměr cena, výkon a rozhodli se hledat jiné prostory.

Místo také pro krabice

Nynější výstavní místnosti jsou podstatně větší. Kromě těchto prostor je zapotřebí i sklad. Ke všem exponátům se totiž musí zachovávat originální krabice, do kterých se v případě potřeby sochy a figurky zabalí. Muzeum tedy v současnosti disponuje rozlohou šest set metrů čtverečních. „Přesto mají někteří návštěvníci pořád pocit, že bychom měli být ještě větší. Ony ty prostory vytváří jakýsi optický klam, který mate," vysvětluje Jan Vlčko.

Změna regionu muzeu vůbec neuškodila. Tím, že se lázeňské město nachází jen půl hodiny autem od Prahy, nepocítili zatím v návštěvnosti rozdíl. „Sázel jsem na to, že obyvatelé hlavního města nebudou líní k nám přijet. A nyní už to z nabraných zkušeností mohu potvrdit. Jen o prázdninách nás potěšilo svou přítomností téměř dvanáct tisíc lidí," uvedl.

Své fanoušky si muzeum hýčká. I z toho důvodu je samozřejmě zajímají jejich názory. Nejčastěji se objevují žádosti o co největší počet exponátů v životní velikosti. „Zkrátka čím větší, tím lepší. Jenže si nás často pletou s muzeem voskových figurín, což nejsme. Tato muzea předvádí, jakým způsobem jde trefit přesná podoba dané celebrity. Naše galerie se zaměřuje spíše na detaily a profesionální úroveň zpracování jednotlivých soch," řekl.

Kdo je nejoblíbenější?

I když jsou tedy exponáty v menším měřítku, mají precizně a přesně provedené detaily. A to podle ředitele muzea často lépe než voskové figuríny. Jestli jsou oblíbenější tradiční hrdinové, jako je Rocky Balboa, nebo novodobé postavy s úžasnými schopnostmi, si ale majitel říci nedovolí.

„Záleží na jednotlivci. V případě, že přijde rodina s dvěma dětmi okolo deseti let, tak první na co se ptají, jsou Avengers a Disney. Když naopak přijdou návštěvníci okolo čtyřicátého roku věku, bere je Predátor, Vetřelec nebo Terminátor. Tedy legendární klasiky, které mají už několik dílů," poznamenal Vlčko.

Jeho srdeční záležitostí je Avatar. Možná i proto v muzeu najdete kompletně všechno, co k tomuto filmu režiséra Jamese Camerona vyšlo. „Navíc hodnoty těchto věcí jdou nahoru. Bustu z filmu jsme před lety pořídili za osmnáct tisíc korun. Nyní její hodnota stoupla na pětinásobek," sdělil.

Pět set sedmdesát exponátů

I přesto, že tam zhlédnete na pět set sedmdesát exponátů, určitě se najde něco dalšího, co by zde fanoušci rádi do budoucna viděli. „Nedávno nám jeden z návštěvníků vyčetl, že tu nemáme Dart Vadera z několikadílné ságy Star Wars. Jenže postav z tohoto filmu je ohromné množství. Souhlasím, že by tu měl být. Ovšem nejde všechno tak rychle, jak si návštěvníci představují. Máme ho objednaného už dlouho. Jen čekáme na novější, propracovanější sochu, která má brzy vyjít," uvedl Jan Vlčko.

Obvykle totiž docela trvá, než se exponáty z Ameriky dostanou do Evropy. Na jednu stranu má sběratel u nás tak dostatek času, aby zjistil, zda ten kus stojí za to. Na druhou stranu je možné, že na něj žádný exemplář nezbude.

Další raritou muzea je, že v něm najdete také figurky, které do něj vůbec nepatří. Přesto je majitel mezi vystavované kusy zařadil. Jde o práci španělského výtvarníka Luise Roya. „Je nesmírně talentovaný. Jeho sochy fantasy postav jsou sympatické a sexy dívky. Neměly by tu být proto, že se v žádném filmu neobjevily. Já si za nimi ale stojím a tvrdím, že ta doba přijde a my je brzy na plátnech kin uvidíme. Jsem o tom přesvědčený," přiblížil majitel muzea.

Vetřelec v životní velikosti

Na co se ale brzy mohou návštěvníci těšit, je postava Vetřelce v životní velikosti. Bude přes dva metry vysoký. Další novinkou bude i komiksový hrdina Deadpool, na kterého se lidé také pořád ptají. A z kterého exponátu měl, nebo stále má, Jan Vlčko největší radost? Z celého muzea. A to pokaždé, když vejde dovnitř.

„Sbírku jsem dokázal zformovat způsobem, aby byla přijatelná a pohledová pro všechny cílové skupiny. Na to jsem upřímně pyšný, že dokážeme, nejen já osobně, ale celkově mít v České republice něco, co jinde není. Když jsme navíc muzeum zřizovali, dozvěděli jsme se, že v Poděbradech bude nově i Soundtrack festival. To je skvělé. Kdo ví, možná se nám z toho tady podaří udělat další kolébku filmu. Jako je například v Karlových Varech," dodal Jan Vlčko, ředitel Muzea filmových legend v Poděbradech.

Pohrává si prý také s myšlenkou rozšířit filmové legendy do dalších poboček v různých koutech republiky, a možná i dál za hranice.

Čtěte také: Půl milionů vlasů a pravé zubní protézy. Výroba voskových figurín je řehole