Naznačené otázky budí emoce – a vyvolávají i dohady a spekulace. Faktem je, že během večera, kdy požár zuřil v plném rozsahu a platil nejvyšší, takzvaný zvláštní stupeň požárního poplachu, záchranné složky zveřejnily zprávu, že se podařilo dostat ven všechny klienty; byť někteří jsou nepohybliví a bylo třeba vynášet je okny po žebřících.

Zdroj: Youtube

Tyhle informace dostala nejen média, ale i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) jakožto předsedkyně bezpečnostní rady kraje. Na sociálních sítích vyjádřila potěšení, že při vší hrůze, která se na místě odehrávala, se požár alespoň obešel bez obětí.

Neobešel. O několik hodin později hasiči likvidující plameny, které se už podařilo částečně zdolat a příslušníci zasahujících jednotek mohli vstoupit do objektu, našli uvnitř další lidi. Sdělení hasičů a záchranářů ve čtvrtek potvrdila i policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Při prohledávání objektu byly uvnitř centra nalezeny tři osoby; dvě bez známek života, třetí ve vážném zdravotním stavu. U zemřelých osob se již podařilo zjistit totožnost – jednalo se o klientky centra,“ konstatovala. Blíže komentovat tato fakta a jejich dopad na policejní šetření však Deníku ve čtvrtek odmítla. S tím, že policisté zkoumají všechny okolnosti – a musí zjistit, co přesně se na místě odehrálo.

2. června 2022 ráno po požáru v Domově Alzheimer Roztoky u Prahy, který vypukl ve večerních hodinách 1. června 2022.
Zásah v roztockém alzheimer centru skončil, hasiči předali objekt majiteli

Jak středočeští hasiči, tak záchranáři uvedli, že od personálu centra dostali jednoznačnou informaci: uvnitř zůstalo 54 klientů. Jelikož právě tolik lidí bylo z objetu evakuováno a prošlo na místě prvotním ošetřením, zdálo se, že dostat z dosahu plamenů se podařilo všechny lidi, kteří zůstali uvnitř. Procházet a prohledávat jednotlivé pokoje v této fázi zásahu nebylo možné. Šok přišel až po několika hodinách. Mluvčí hasičů Tereza Sýkora Fliegerová uvedla: „Krátce po půlnoci podmínky požáru umožnily důkladný průzkum uvnitř budovy, kde byly nalezeny dvě osoby bez známek života a jedna přeživší, které byla poskytnuta kyslíková terapie a předlékařská první pomoc a okamžitě byla předána do péče zdravotnické záchranné služby, která ji odvezla do nemocnice.“

Odpovědné osoby hledá policie

Že se při šetření, které vedou v rámci trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, policisté zaměřují nejen na hledání příčiny požáru, ale rovněž na mapování všech okolností evakuace objektu a jejích souvislostí, potvrdila Suchánková v pátek. Kriminalisté krajského policejního ředitelství se podle jejích slov zabývají „komplexně odpovědností jednotlivých osob ve vztahu ke způsobeným následkům“. I ona naznačila, že pro počítání evakuovaných složkami integrovaného záchranného systému byly zásadní informace od personálu hořícího zařízení.

„Již z principu je zcela zřejmé, že Policie České republiky – Krajské ředitelství policie Středočeského kraje, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje nedisponují standardně informacemi o počtu klientů v jakémkoliv zařízení podobného typu, tedy ani v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy. Přesnými počty klientů daného zařízení disponuje vždy pouze jeho provozovatel – a nejen Policie ČR, která byla na místě, ale i další složky integrovaného záchranného systému pracovaly v danou dobu s aktuálními informacemi,“ uvedla doslova policejní mluvčí. Jinými slovy – také ukazuje prstem na zástupce provozovatele domova.

2. června 2022 ráno po požáru v Domově Alzheimer Roztoky u Prahy, který vypukl ve večerních hodinách 1. června 2022.
Dary i útočiště: Po požáru alzheimer centra se zvedla vlna solidarity

Jeho majitel Radek Žádník to blíže nekomentoval. Uvedl pouze, že zásah na místě měli na starosti hasiči a záchranáři. Již ve čtvrtek také vysvětloval, jak se stalo, že personál centra opustil budovu před příjezdem záchranářů, jak informovala mluvčí záchranné služby Monika Nováková. „Naši zaměstnanci plnili pokyny (složek) integrovaného záchranného systému; včetně pokynů telefonických před jejich příjezdem. Jinak to v takových situacích nelze,“ řekl Žádník ve čtvrtek ČTK.

Dá se očekávat, že ať již budou zjištění kriminalistů k okolnostem tragédie jakákoli, požár v Roztokách bude mít dohru u soudu. Patrně v rámci hned několika samostatně vedených řízení. A vedle případné trestní odpovědnosti a způsobené škody se zřejmě budou poměrně obsáhle řešit i požadavky na odškodnění nemajetkové újmy.