Autentičtější zážitek by mohli získat snad už jen v případě, že by je bylo třeba na vodě zachraňovat.

Cílem preventivní akce je však dosáhnout pravého opaku; však je také pojmenována Bezpečně na vodě. K tomu chce policie přispět nejen připravenými osvětovými materiály. Návštěvníkům také bude rozdávat alkoholtestery a předměty sloužící k posílení bezpečnosti na vodě i u vody, připomněla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Zájemci mohou zblízka omrknout policejní techniku a vozidla – a představí se jim také policisté Poříčního oddělení Slapy včetně policejních potápěčů. Ti přitom budou nejen vše vysvětlovat a ukazovat na suchu, ale představí se i ve svém vodním živlu. Nemají však chybět ani ukázky vodních záchranářů s praktickým předváděním, jak s využitím různých pomůcek účinně pomoci tonoucímu – a současně chránit zachránce před možným ohrožením. A Suchánková současně připomíná i možnost získat další užitečné informace: „Veřejnost se dozví, jak se chovat jako účastník plavebního provozu, co je nutné dodržovat, ale i jaká platí bezpečnostní pravidla při pobytu u vody.“

Návštěvníci by však po pátečních tropech měli počítat s výraznou změnou počasí – a tomu přizpůsobit své oblečení. Meteorologové očekávají citelné ochlazení; může i sprchnout.

Snímek hladiny Slapského přehradního jezera v místech, kde se potopila plachetnice.
Policisté se potopenou lodí na Slapech zabývat nebudou