Již tradiční akci, známou pod názvem Začněme spolu aneb kolama dolů, loni na jaře zmařila koronavirová omezení. David Suchan z policejního prezidia nicméně doufá, že letošní ročník se uskutečnit podaří, i když pandemie přetrvává. „Pojďme i v letošním roce trochu potrénovat, přiučit se třeba něčemu novému, abychom se z našich cest vraceli vždy šťastní a v pořádku,“ vybízí vyznavače jedné stopy k účasti na akci připravované dopravní policií společně s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR. S nadějí, že třeba i díky tomu se snad podaří snížit počet nehod motocyklistů se smrtelnými následky.

Pražský primátor Zdeněk Hřib.
Hranice středních Čech a Prahy není tak pevná, jak říká čára v mapě

Celorepublikově je pro motorkáře připraveno deset vyjížděk společně s dopravními policisty; jistěže na motocyklech. Po nich vždy následují bezplatné ukázky výcviku na polygonu centra bezpečné jízdy, kde dojde na poučení o ovládání motocyklu v krizových situacích. Ve středních Čechách bude cílem polygon u Příbrami, a to až 20. června. Zkušenost z dvou uskutečněných ročníků nicméně ukazuje, že zájemci o vyjížďku nemohou s přihlášením otálet: z bezpečnostních důvodů je počet účastníků omezen (a byl i před koronavirem) na 250. Přihlásit se je možné prostřednictvím webu policie.cz. „Předpokládáme, že samotných akcí na polygonech se zúčastní více zájemců,“ připomněl Suchan. Tak to v minulosti opravdu na odpoledních programech na polygonech bylo.

Zdroj: Youtube

Na policejní web současně odkazuje i jako na zdroj aktuálních informací. Právě tam, až se přiblíží doba startu, se zájemci dozvědí, jestli se nakonec opravdu pojede – nebo zda bude nutné něco zrušit: ať už jednotlivé akce, nebo celý projekt. „Samozřejmě budeme ctít v tu dobu vyhlášená omezení a opatření platná na území České republiky,“ zdůraznil Suchan. Nejen policejní podplukovník, ale také vedoucí moto-teamu Policie ČR i aktivní motorkář. A slibuje, že pokud se pojede, společných jízd se zúčastní i další představitelé Policie ČR. Coby jezdci.

Zdroj: Youtube