Nejméně 65 procent pomalých jízd a provozních omezení má zmizet ze železniční trati oproti stavu z konce roku 2017. Takový předpoklad řekl na schůzce se zástupci Středočeského tratě Jiří Svoboda, generální ředitel Správy a železniční testy.

Priority na trati jsou stanovené, upřesnil ředitel SŽDC. „Především se zaměříme na tratě Praha-Balabenka – Poděbrady, Lysá nad Labem – Mělník, Praha-Smíchov – Karlštejn, Neratovice – Kralupy nad Vltavou, Kralupy nad Vltavou – Velvary, Poříčany – Nymburk město a tratě v oblastech Kutnohorska, Mladoboleslavska a v okolí Hostivice,“ říká Jan Svoboda.

Ilustrační foto
Nafukovací vlaky nejsou, prodlužovací ano. Míst k sezení přibylo

Plány na údržbu železniční infrastruktury prý reflektují krajské priority, řekl František Petrtýl, radní kraje pro oblast dopravy. “„Nové vedení SŽDC nastolilo nový směr a začne opravovat tratě hlavní i ty lokální, které jsou velmi důležité pro přepravu místních obyvatel a také pro turistický ruch. Vítáme, že velkou opravou projde například úsek Posázavského pacifiku z Ledečka přes Kácov až do Zruče nad Sázavou. Větší opravy čekají také hlavní tratě v regionu,” uvedl.

Tím by podle jeho slov ale opravy končit neměly. “I nadále budeme detailně stav železniční infrastruktury ve Středočeském kraji se SŽDC řešit,“ doplnil.

Ředitel SŽDC hovořil o klíčové roli železnice v rámci dopravní obslužnosti státu; podle jeho slov narůstá význam vlakové dopravy jak v Praze, tak ve Středočeském kraji. A úkolem SŽDC je podle něj zajistit fungující infrastrukturu. “Neprodleně jsem proto reagoval na výzvu paní hejtmanky i primátorky. V letošním roce výrazně navýšíme příděl finančních prostředků na odstranění nejproblematičtějších omezení na tratích ve Středočeském kraji,“ řekl.

Krajský radní pro dopravu František Petrtýl podotkl, že je rád, že se věci daly do pohybu po společném dopise středočeské hejtmanky a pražské primátorky. “V něm Středočeský kraj i Praha společně upozorňovaly na neudržitelnou situaci stavu železničních tratí v našem regionu. Železnice je páteří dopravy v kraji a bylo by neúnosné, kdyby železniční infrastruktura v našem regionu chátrala,“ dodal.

Také před dvěma lety dorazilo do kerska spousta hostů i příznivců. Zazpívala mimo jiné i Tonya Graves, která si zahrála císaře ve filmu natočeném podle Hrabalovy knihy Obsluhoval jsme anglického krále.
Na Hrabalovo Kersko dorazí i Hanzlík a Hadrbolcová