Bez pomoci státu další místa nezajistí, jakkoli jde o odpovědnost právě radnic obcí a měst. Ty by si s hledáním řešení rady věděly – ať už jde o často propagované modulové stavby, nebo jiné nápady včetně rozšiřování nynějších objektů a rekonstrukcí. Kde však na to vzít? Tahle otázka většinou zůstává bez odpovědi. Mnohde mají jasno: snad by dokázali zaplatit provoz nových školek, mnohde je i vybavit, avšak jejich vybudování? Na to nemají; to zůstává mimo jejich možnosti.

Pomůže stát? Mohl by, když zatlačí kraj. O tom je alespoň přesvědčena středočeská organizace Starostů a nezávislých. Pochlubila se úspěchem návrhu své poslankyně Věry Kovářové, podle něhož se pro mateřské školy počítá s navýšením dotačního titulu pro mateřské školy v letošním roce o 300 milionů korun. Zdaleka to ale nestačí, upozorňuje starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN) s odkazem na loňská čísla hovořící o tom, že ve středních Čechách by mateřské školy potřebovaly na svůj rozvoj a rozšíření přes 800 milionů korun.

Louky u Buděnína.
Kraj nově chrání skoro třicet hektarů luk ve starém stylu

„Už v prosinci jsme vyzývali hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), aby objasnila svým spolustraníkům ve sněmovně a ve vládě, jak vážná je situace,“ uvedla za STAN krajská tajemnice Eva Šleichertová. S výtkou, že náznak snah o řešení tým hnutí zatím nezaznamenal. Nadějně nicméně zní vyjádření hejtmanky v souvislosti s návštěvou chystanou na poslední březnovou středu, kdy do středních Čech zavítá premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se svými ministry. Členům vlády chtějí představitelé kraje představit problémy středních Čech, s jejichž řešením by stát mohl pomoci. Téma školek nezůstane stranou. „Máme povinnost obcím pomoci, byť to asi není úplně naše záležitost,“ poznamenala Jermanová. Setkání se členy vlády nabízí i zájemcům z řad starostů středočeských obcí a měst: kdo má chuť, může si přijet s ministry promluvit během oběda v Mělníku.

Samotný kraj obcím finančně nepomůže, jakkoli hejtmanství jejich problémy s nedostatečnou kapacitou školek chápe, sdělil Deníku radní pro oblast školství Zdeněk Seidl (ČSSD). „Rozpočet kraje to v tomto roce bohužel neumožňuje,“ vysvětlil. Ujistil však, že kraj bude apelovat na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby stejně jako loni pokračovalo v programu investic do mateřských i základních škol. 

Ilustrační foto
Na projekty pro děti nabízí kraj přes milion. Peníze rozdělí v drobných

Nedostatek školek ve Středočeském kraji
Celkem 54 obcí potřebuje podle údajů z loňského dubna 817 366 082 korun. Na navýšení kapacit mateřských škol požaduje peníze 31 obcí. Ostatní žádají o finance na nová zařízení. Žádosti o peníze na vybavení představují jen zlomek.

K loňskému srpnu bylo v kraji identifikováno šest desítek projektů – většina je ve vysoké fázi připravenosti – za více než miliardu (v objemu 1 106 987 000 korun), které nemají zajištěny finanční zdroje. Z nich bude pravděpodobně podpořeno kolem deseti projektů s rozpočtem zhruba 300 milionů v rámci výzvy ITI PMO – podpora je tedy limitována na území Pražské metropolitní oblasti a zdaleka nepokrývá celou poptávku. Zbývá tedy půl stovky projektů s plánovaným rozpočtem zhruba 817 milionů, které jsou víceméně připraveny k realizaci, ale chybějí na ně peníze.

Kolínští hasiči školili velitele dobrovolných jednotek
Velitelé dobrovolných hasičů se cvičně potýkali s chemikáliemi

Obce a další subjekty s potřebami rozšíření kapacit či výstavby nových mateřských škol: 

Obec Vysoký Újezd
Město Slaný
Obec Kojetice
Obec Slatina
Město Říčany
Město Říčany
Základní a Mateřská škola Malá Hraštice
Město Rudná
Obec Květnice
Obec Malé Kyšice
Obec Lety
Obec Líbeznice
Obec Měchenice
Obec Hýskov
Město Liběchov
Město Králův Dvůr
Obec Drahelčice
Obec Senohraby
Obec Stará Huť
Arendon a. s., Praha 4
Město Roztoky
Školy HLÁSEK - základní škola a mateřská škola, s. r. o.
Obec Březí
Statutární město Kladno
NO CČSH v Hostivici
Obec Nový Jáchymov
Obec Chýně
Obec Šestajovice
Město Úvaly
Obec Horoměřice
Obec Zbraslavice
Ústav ROZUMu, z. ú.
Kristýna Pragerová, DiS
Obec Třebsko
Obec Velim
Obec Obruby
Obec Všejany
WITERO s.r.o., mateřská škola Křečhoř
Město Kutná Hora - Dětská skupina Zelená Hora
Obec Luštěnice
Obec Šanov
Město Trhový Štěpánov
Město Vlašim
Město Nový Knín
MŠ Velký Osek
Obec Kamnný přívoz
Obec Všenory
Obec Lichoceves
Obec Dolní Hbity
Obec Sedlec

Zdroj: STAN

Výstava Horní města Krušných Hor v Jílovém u Prahy.
V muzeu zlatých dolů se představuje i stříbrná minulost