„Do pátku 22. ledna fungují pošta Praha 120 a celní úřad na adrese Plzeňská 139/290 v Košířích,“ připomněla Miškovská. V pondělí bude zavřeno kvůli stěhování. A od úterka přijde změna. „Od 26. ledna začnou vyměňovací pošta a celní úřad odbavovat poštovní zásilky na nové adrese K Hrušovu 293/2, 102 00 Praha 10-Štěrboholy,“ uvedla Miškovská. Do nového působiště budou přesunuty i zásilky, které si zákazníci nestihnou včas celně odbavit na původní adrese.

Přemístění do zrekonstruované budovy podle ní nabídne zákazníkům pošty vyšší kapacitu a příjemnější prostředí. „Bude zde k dispozici čekací místnost s nabídkou občerstvení – a také bezplatné parkoviště s kapacitou 10 míst uvnitř areálu a dalších 50 míst před areálem,“ slibuje Miškovská, že přijet autem by neměl být problém. Lidem cestujícím veřejnou dopravou zase poslouží zastávky autobusů pražské MHD nazvané Barvy a laky, Radiová nebo Ústřední.

Z prezentace služebních psů Celní správy ČR určených k vyhledávání nemoci covid-19.
Celníci nasadí do boje s koronavirem služební psy

Zvýšená kapacita pracoviště bude potřebná zvláště od července, kdy se změní pravidla pro odvádění daně z přidané hodnoty ze zásilek doručených ze zemí mimo Evropskou unii. V současnosti se DPH odvádí u zásilek s ekvivalentní hodnotou převyšující 22 eur – a podle nových pravidel, jež se začnou uplatňovat za půl roku, se to bude týkat všech zásilek mimo Evropskou unii; bez ohledu na jejich hodnotu.

Česká pošta nicméně také podnikajícím a právnickým osobám nabízí vyřízení celních formalit na základě plné moci: zásilku doručí standardně na jejich adresu a vyměřené poplatky vybere při předání. Pak se příjemci nemusí zajímat o adresu předávací pošty ani o její provozní dobu: v pondělí a středu od 8.00 do 17.00, v úterý, čtvrtek a pátek od 8.00 do 15.00.