Jak vlastně tento svátek vznikl? V roce 1890, kdy se jeho oslavy u nás konaly poprvé, šlo především o připomínku masové stávky dělníků ve Spojených státech, ke které došlo 1. května o čtyři roky dříve. V Čechách se první Svátek práce odehrál v Praze na Střeleckém ostrově, nová tradice se rychle rozšířila i do dalších měst a vesnic.

Ilustrační foto.
Tendr na opravy nemocnice se opozdí

Například v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku kráčel průvod dělníků městem už v roce 1893. Hejtmanství tehdy místním muzikantům účast v průvodu zakázalo. Zatímco před druhou světovou válkou býval první máj v režii politických stran, které svá shromáždění nebo tábory lidu organizovaly odděleně, v poválečných letech došlo s nástupem komunistů k moci ke sjednocení oslav. Zejména v prvních letech po Vítězném únoru musel z průvodů skutečně přecházet zrak. V roce 1948 v něm kráčeli všichni.

Ilustrační foto
Dálnice má zlepšit dopravu i na jih Evropy

Příslušníci Sboru národní bezpečnosti, řezníci, železničáři, sokolové, kominíci, komunistky s šátky v bílé, červené a modré barvě, seřazené tak, že jejich šátky vytvořily obrazec státní vlajky. Před stranickými potentáty pochodovali také sportovci, učitelé, pošťáci, cukrovarníci, zaměstnanci soudu nebo myslivci, za kterými drkotali na svých strojích traktoristé.

Ilustrační foto
Poplatky každoročně včas nezaplatí stovky lidí

Průvod většinou uzavíraly alegorické vozy. Dokládá to například text, který vyšel ve Vesnických novinách 29. dubna 1958: „Není a nebude jediného občana, který by nešel v průvodu 1. máje. Půjdeme na oslavu těch, kteří nám v boji dnešek připravili. Na oslavu strany, která nás vede k vítězství. Poneseme rudé prapory. Půjdeme společně, sjednoceni pod prapory Marxe, Engelse a Lenina, vedeni myšlenkou, dobývat dalších úspěchů v budování socialismu."

Ilustrační foto
Zchátralé budovy lihovaru čeká dražba

Dnes se většině lidí zdají tato slova úsměvná. Na mnoha místech České republiky proto také vznikají recesní akce. Jako například na Na Rakovnicku, kde se akce k prvnímu máji koná tradičně ve Hředlích. Ve 14 hodin tu začíná akce, během níž je k vidění průvod, lidé si oblékají dobové kostýmy a také uniformy, jsou zde vozdila SNB a VB, stejně tak jsou tu spolky pionýrů. A lidé samozřejmě mávají mávátky. Následuje přesun průvod do Mutějovic, kde je u sokolovny přichystan prvomájová veselice. K občerstvení je zde limo a párek. Zkrátka kdo se chce vrátit do dob minulých.


Na Berounsku se zase na prvního máje už lidé zvykli na alegorickou projíždku vojenských vozidel, na které se těší lidé z Berouna i Králova Dvora.