Majitel se stihl včas dostat ven ještě před příjezdem hasičů, uvedl Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. Připomněl, že tým se postaral o poskytnutí posttraumatické péče.
Požár, který byl ohlášen na tísňovou linku krátce před půl šestou večer, si vyžádal druhý poplachový stupeň, konstatoval Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. V první vlně vyjely k ohni profesionální jednotky ze stanic v Českém Brodě a v Říčanech, jimž vyrazili na pomoc také dobrovolní hasiči z Poříčan, Úval a Škvorce. Místní profesionálové to neměli daleko; první jednotka byla na místě už dvě minuty po ohlášení.

Že je zle, dával na srozuměnou už letmý pohled na místo zásahu: požár zasáhl celé přízemí domu v řadové zástavbě – přičemž hrozilo, že se oheň rozšíří i na sousední domy. Byly tak povolány ještě dobrovolné jednotky obcí Rostoklaty, Kounice a Pečky. Do akce se zapojily rovněž dobrovolné jednotky z Kostelce nad Černými lesy a z Říčan, i když přímo k ohni nezamířily. Držely pohotovost na stanicích profesionálních hasičů pro případ potřeby výjezdu k dalšímu zásahu.

V Českém Brodě byl boj s plameny úporný. „Hasičům zasahujícím v dýchací technice se podařilo plameny dostat pod kontrolu pomocí čtyř C proudů a vysokotlaku, přičemž dva proudy byly nasazeny na ochranu okolních objektů,“ konstatoval Svoboda. „Současně s hasebním zásahem byla nasazena přetlaková ventilace,“ doplnil. Pak podle jeho slov následovaly kontroly požářiště s použitím termokamery – přičemž hasiči postupně likvidovali skrytá ohniska hoření objevená v mezistropním prostoru. Až do pátečního rána zůstalo místo pod dohledem dobrovolných hasičů z Poříčan.

Příčina vzniku požáru zůstává předmětem šetření.

Jednání středočeských zastupitelů se v pondělí setkalo se značným zájmem médií. Na snímku v obležení reportérů během polední pauzy hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Dvacet milionů podpoří nejnadanější mladé sportovce
Ilustrační foto.
Týrali strážníci bezdomovce? Soud pokračuje v hledání pravdy