Frmol už od víkendu

Letos k nám letní počasí nečekaně vtrhlo hned po zimě, a tak období požárů porostů typické spíše pro pozdější měsíce přišlo už v čase jarních úklidů na zahradách. Výrazně se to projevilo již během minulého víkendu, kdy středočeští hasiči měli napilno opravdu po celém kraji – a spoustu práce s požáry v přírodním prostředí měli hasiči během tohoto týdne. Nejčastěji hořely travní a křovinaté porosty, ale i lesy; jistou výjimkou pak byl pondělní požár stohu v Zárybech na Praze-východ.
Mýlil by se však ten, kdo by předpokládal, že během pátku hasiči nedočkavě vyhlíželi dešťové mraky, jejichž příchod meteorologové ohlásili na odpoledne. Pátek třináctého nečekaně přinesl zlom. Ne že by hasiči nemuseli hasit a asistovali i u dalších malérů, zvláště u dopravních nehod – požáry v přírodním prostředí ale ustaly. Pokud hasiči vyráželi k ohni, bylo to v Kolíně k hořícím nádobám na odpad (dokonce opakovaně: po ránu i během dne), odpad hořel také v Českém Brodě a hořící auto museli vyjet uhasit kladenští hasiči; porosty však plamenům nechutnaly. Příval těchto požárů překvapivě ustal ještě dřív, než sprchlo.

Panelové sídliště v Benešově od Karlova.
Privatizace bytů v Benešově se zastavila, prý jen do voleb

Změna ještě před deštěm

Předvíkendové srážky, jež žíznící krajině místy nabídly i hodně vláhy, dávají naději, že by se nyní nemusely opakovat rušné momenty, jaké hasiči zažívali před týdnem. Přesto je na místě opatrnost. Tu hasiči zdůrazňují zvláště pro případ spalování zbytků staré trávy a listí nebo klestí v lesích (přičemž připomínají, že takovou činnost je vhodné předem nahlásit do evidence na internetové adrese paleni.izscr.cz). Obzvlášť pak varují před tradičním jarním nešvarem: před vypalováním suché trávy – což je nejen zakázané zákonem, ale i skutečně nebezpečné.

Videosouhrn 13. dubna 2018
Přepadení bazénu, příchod pseudomoru a ochrana žab: prohlédněte si videa dne

Požáry porostů ve Středočeském kraji

* Pondělí 9. dubna:
- Záryby
- Všestudy
- Koupě
- Vlkaneč
- Rakovník
- Maršovice
- Libušín
- Divišov
- Kladno

* Úterý 10. dubna:
- Bakov nad Jizerou
- Chyňava
- Libušín
- Chocerady
- Nové Dvory (na Kutnohorsku)
- Cetenov (výjezd na Liberecko)
- Čestín
- Cerhovice
- Pohoří (na Praze-západ)
- Štěchovice
- Ralsko (výjezd na Liberecko)
- Psáry
- Jarpice

* Středa 11. dubna:
- Králův Dvůr
- Říčany
- Mrač
- Podmoky
- Květnice
- Dohalice

* Čtvrtek 12. dubna:
- Kladno
- Kněžmost
- Uhlířské Janovice
- Hradištko (na Nymbursku)
- Ježov
- Malá Hraštice
- Mníšek pod Brdy

Zdroj: Portál krizového řízení Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Hygienici už letos rozdali pokuty za tři čtvrtě milionu
z dokumentu o Vladimíru Mečiarovi The Lust for Power
Festival Jeden svět v okrese zakončí čtyři filmy