Muzeum hlavního města Prahy má s Clam-Gallasovým palácem ležícím u Královské cesty na rohu Mariánského náměstí a Husovy ulice velké plány. V 18. a 19. století se v Mramorovém sále pořádaly plesy a taneční zábavy. Později v budově sídlil Archiv hlavního města Prahy.

Nyní se z něj má stát centrum barokního umění. Návštěvníkům se také prvně ukážou dosud ukryté fresky podél hlavního schodiště vedoucího před reprezentační prostory, které se objevily při opravě paláce.

Slavnostní otevření stezky Přezletice na nejposvátnější české cestě.
Podívejte se: Mezi zámkem Ctěnice a Přezleticemi vede nová naučná stezka

„Aby se někdo zapsal do historie, je třeba aby stavěl. Jeden z nejvýznamnějších paláců v Čechách, ale i Evropě, se teď otevře veřejnosti,“ řekl při slavnostní ceremonii architekt Petr Malinský.

Palác dostal v rámci rekonstrukce novou fasádu a podlahy. Proběhla oprava suterénu a zrestaurování zanesených ozdob na stěnách. V opravených prostorách vznikne palácová expozice, zaměřená na samotnou rezidenci a život, který se v ní odehrával. K prohlédnutí budou umělecké sbírky, barokní malby a plastiky. „Na využití volných prostor vyhlásí Praha výběrové řízení. Hledat bude provozovatele kavárny, restaurace i obchodů,“ upřesnil radní pro oblast nakládání s majetkem Jan Chabr (TOP 09).

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Nově se návštěvníci dovnitř dostanou hned dvěma vchody, a to z ulic Husova a Linhartská. Interiér ještě čeká na dovybavení a umístění expozic Muzea hlavního města Prahy. Palác poprvé budou moci lidé navštívit již 28. září.

„Doufáme, že to bude jeden z nejkrásnějších klenotů na Královské cestě. Někoho může zarazit šedivá barva fasády, ale jedná se o napodobeninu původní barvy z 18. století. Po dobu celé rekonstrukce jsme úzce spolupracovali s památkáři a výsledek se nám líbí,“ uzavírá architekt Malinský.