Ten má nyní plné ruce práce. Se samotným přepočítáváním sice začnou po víkendu pracovníci NSS v Brně – úkolem kraje je však dodat podklady. Znamená to zajistit svoz volební dokumentace a předat ji NSS. S jejím soustřeďováním začal úřad již ve čtvrtek odpoledne – okamžitě poté, co dostal usnesení soudu. Úkolem zaměstnanců odboru správních agend a krajského živnostenského úřadu je zajistit, aby vše mohlo být předáno nejpozději do úterka. „Pro uložení převezené volební dokumentace byla v budově krajského úřadu na pražském Smíchově vybrána speciální místnost,“ připomněla Frintová. S tím, že jde o prostory nejenom zabezpečené tradičními pečetěmi, ale také kamerovým systémem. A rovněž s nepřetržitou ostrahou.

Již v pátek odpoledne převzal NSS volební dokumentaci soustředěnou z pěti radnic takzvaných pověřených obcí. Krátce před polednem dorazily do Prahy vyžádané materiály z Neratovic, Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, Votic, Nymburka a Rožmitálu pod Třemšínem. Další nápor se čeká v pondělí; během víkendu se navážení dokumentace spojené s jejím přebíráním neplánuje.

Největší revizi součtů volebních hlasů v historii nařídil NSS v reakci na zjištění, že neméně na šesti místech okrskové volební komise pochybily při započítávání preferenčních hlasů voličů kroužkujících starostu Líbeznice a místopředsedu strany Martina Kupku. Ten figuroval až na 31. místě kandidátky ODS – a tudíž jeho jméno bylo vytištěno společně se třemi dalšími na rubové straně hlasovacího lístku číslo 1. Při sčítání se však zřejmě stávalo, že někde byly započteny pouze preferenční hlasy kandidátů na líci; papír prostě během počítání nikdo neotočil.

Nelze přitom vyloučit, že se to mohlo dít v natolik masovém měřítku, že by chyby připravily Kupku o možnost zasednout ve sněmovně jako jeden ze čtyř poslanců za ODS zvolených ve Středočeském kraji. NSS proto na základě statistických dat vybral „podezřelé“ okrsky, kde sám provede kontrolu. Výsledky zveřejní v neděli 19. listopadu – pouhý den před konáním ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny. Napětí, kdo přesně v ní bude reprezentovat občanské demokraty, se tak udrží prakticky až do poslední chvíle.
Práce NSS navíc bude mít další souvislosti. Pokud se ukáže, že k pochybení skutečně došlo v masovém měřítku, nepochybně bude následovat nejenom pátrání po viníkovi, ale také hledání takových opatření, aby se podobný omyl (který rozhodně není jen bezvýznamnou lapálií) již nemohl opakovat.

Jistě se také objeví dohadování o tom, kdo by měl zaplatit dodatečné náklady spojené se svozem hlasovacích lístků a jejich novým přepočítáváním. A nejspíš se také stane předmětem diskusí, zda si finanční odměnu zaslouží ty volební komise, u nichž se prokáže, že jejich členové vážně pochybili.

Ilustrační foto
Obavy z kluzkých silnic se nenaplnily, k vážným bouračkám došlo i tak