Nabídky přijít se nechat zdarma vyšetřit i bez doporučení praktického lékaře využilo v rámci kraje 75 lidí, které dlouhodobě trápí kašel nebo na sobě pozorují, že nejsou zrovna v kondici – a mnohým z nich dali odborníci za pravdu: skutečně to vypadá, že nešlo jen o pocity.

Středočeští pneumologové působící v šesti městech od Benešova přes Neratovice až po Mladou Boleslav vyšetřili plíce 75 lidem – a nějaký problém odhalili u desítek z nich.

„Ve dvou případech máme podezření na nějakou formu plicní fibrózy,“ konstatovala předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová, která ordinuje v Brandýse nad Labem. „Oba pacienti podstoupí další vyšetření,“ doplnila.

S dodatkem, že zhruba u poloviny příchozích lékaři odhalili příznaky jiného plicního onemocnění, které je třeba léčit – a díky návštěvě v ordinacích specialistů lze nasadit účinné léky podstatně dřív, než by se pacienti dostali k odborníkům standardními medicínskými postupy (což zlepšuje vyhlídky na boj s onemocněním do budoucna).

Nejčastěji odhalenými chorobami byly astma a CHOPN – chronická obstrukční plicní nemoc.

Hrou proti AIDS.
Varování před AIDS přinesly školákům hry