ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Všechna rizika vedení krajských nemocnic bralo v potaz v rámci odměňování členů svých týmu již dříve, reagoval středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Upozorňuje jedním dechem, že systém odměňování oblastních nemocnic, jejichž jediným akcionářem je Středočeský kraj, je zcela jiný, než v případě organizací bezprostředně napojených na ministerstvo zdravotnictví. Konstatoval, že míra rizika, kterému jsou jednotliví zaměstnanci oblastních nemocnic Středočeského kraje vystaveni v různé míře, je zohledněna v rámci jejich mzdového ohodnocení – a to „již delší dobu“.

Ilustrační foto.
Na zbraně nejdřív zavolat. Přijít až pak, žádá policie

Rozhoduje vedení konkrétní oblastní nemocnice

„O výši mzdy i případných příplatků rozhoduje vedení příslušné oblastní nemocnice, které je schopno nejlépe posoudit tuto otázku – a to zejména vzhledem ke svým ekonomickým možnostem,“ upozornil dále radní Bezděk. Lze nicméně očekávat, že zdravotníci budou porovnávat, jak si kde vedení jejich nasazení považuje. Zvlášť někteří z lékařů mohou mít dobré informace umožňující srovnání, a to díky částečným úvazkům, na které pracují v různých nemocnicích.

Na druhou stranu se vedou debaty o tom, zda a nakolik mohou zdravotní pojišťovny přispívat na odměny související s koronavirem v rámci úhrad za poskytovanou péči. Nyní přitom tajemstvím, že různé nemocnice za totožné výkony (a to i v případě, že je provádí stejný lékař) dostávají různé úhrady – přičemž podle názoru, který je ve zdravotnictví značně rozšířen, resortní nemocnice, tedy třeba ty fakultní i další přímo řízené ministerstvem, často dostávají vyšší úhrady nežli ostatní.

Operátor linky 112. Ilustrační foto
Výpadky národních tísňových linek nahradí číslo 112

Těžší případy do fakultních nemocnic

Faktem také je, že se krajské nemocnice snaží přesouvat pacienty s těžšími projevy nákazy koronavirem do nemocnic v Praze. Na své tiskové konferenci to v pátek s odkazem na již dříve stanovená pravidla uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Těžší případy směrujeme do fakultních nemocnic,“ konstatovala.

Že se tak ve vážnějších případech průběhu onemocnění Covid-19 skutečně děje, potvrdily například Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov či Oblastní nemocnice v Kladně. S tím, že pacienti byli přemístěni do Fakultní nemocnice Motol, Nemocnice Na Homolce, Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích či Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.