Kolik porodů se v boleslavské porodnici uskuteční v průběhu jednoho roku?

Jsme středně velké oddělení, a porodů je u nás zhruba 1300 až 1600 za rok. Kromě toho provádíme také široké spektrum gynekologické operativy.

Jaké operace jsou tu nejčastější?

Hodně provádíme uro-gynekologické operace, jde především o výkony související s močovou inkontinencí, výkony pro sestupy pánevních orgánů a pak běžná gynekologická operativa, které máme relativně velké množství. Pochlubit se můžeme i tím, že máme málo následných komplikací. Většinu operací se snažíme dělat laparoskopicky nebo vaginálně, aby byly pro naše pacientky co nejšetrnější.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Týká se to především odstraňování dělohy neboli hysterektomie. Tuto operaci už dnes děláme běžně laparoskopicky. Rekonvalescence pro pacientky je tak mnohem kratší a pooperační komplikace se minimalizují.

Kolik operací se u vás ročně provede?

Když to sečteme, pohybujeme se kolem dvanácti set operačních výkonů za kalendářní rok.

Jak velké je gynekologicko-porodnické oddělení?

Máme 57 lůžek, z toho tři jsou na JIP. Třicet lůžek je přitom určeno pro porodnici a sedmadvacet pro gynekologii.

O jak staré respektive brzy narozené novorozence jste schopni se postarat?

Fungujeme jako intermediální neonatologické centrum, což znamená, že jsme schopni se postarat o mírně nedonošené děti, narozené od konce 32. týdne.

Podporujete přirozené porody?

Je trošku zádrhel, že nikdo vlastně neví, co to ten přirozený nebo alternativní porod je, každý si pod tím představí něco jiného. Každopádně se řídíme přáním maminek a zároveň pravidlem, že co není zakázané, je dovolené. Matce i dítěti se musí dařit dobře, a porod musí probíhat bezpečně. V rámci toho dáváme ženám absolutní volnost a není důvod jim nevyjít vstříc.

Vaše oddělení má akreditaci v uro-gynekologii, co to znamená?

Jelikož takových pracovišť není moc, znamená to pro nás mimo jiné i to, že v tomto oboru můžeme vzdělávat lékaře. Díky tomu máme i velkou spádovost, takže řešíme uro-gynekologické operace pro pacientky nejen z Mladoboleslavska. Říká se, že polovina žen se v průběhu svého života setká buď s problémem s udržením moči, nebo se sestupem pánevního dna.

Kdy by měla žena poprvé navštívit gynekologa?

Na první preventivní prohlídku by měla přijít ve chvíli, kdy zahájí pohlavní život. Samozřejmě ale pokud má obtíže, může přijít i dříve. Ideální je ale přijít pro antikoncepci ještě před prvním pohlavním stykem.

Čtěte také: Primář Marček: Kolonoskopie je strašák, ale po narkóze si ji lidé ani nepamatují