VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Příroda je jako prostřený talíř, tvrdí léčitelka a publicistka

Sedlčany - Léčitelka a spisovatelka Jana Arcimovičová (59) z Kosovy Hory je autorkou odborných článků a knih, v nichž přibližuje potraviny vhodné pro snížení cholesterolu, přírodní antibiotika, soustřeďuje se především na fyzioterapii a tradiční čínskou medicínu, v níž jsou jsou považovány byliny za léky.

8.4.2017
SDÍLEJ:

Léčivé koření bylo v Sedlčanech tématem přednášky Jany Arcimovičové z Kosovy Hory. Každá bylinka má podle spisovatelky v přírodě svoje místo.Foto: Marie Břeňová

 Léčivé koření bylo tématem i její přednášky v sedlčanské knihovně ve středu 5. dubna v podvečer. Využili jsme chvilku jejího volného času a požádali ji o rozhovor.

Je jaro, kdy potřebujeme načerpat energii ze sluníčka i z bylinek - které čtenářům doporučíte a proč?
Ideální bylinou na jaro je kopřiva. Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů a také chlorofyl. Je vhodné použít ji na jarní detoxikační kúry. Já osobně ji přidávám do polévek, karbanátků, sekané, nádivek. Stačí ji půl minuty povařit na sítku v páře, trochu ochutit a lze ji podávat jako přílohu místo špenátu. Ideální jsou i listy pampelišky, které podpoří činnost našich jater. Úžasnou bylinkou je polníček kozlíček, ze kterého můžeme připravovat saláty, dále sedmikráska, jejíž listy použijeme třeba do polévky, ale jako chutná dekorace nám poslouží i její květy. Na jaře má většina rostlin křehké listy, a tak, pokud jsou jedlé, je můžeme přidávat do polévek, omáček, karbanátků a kořenit s nimi pokrmy. Mezi mé oblíbené patří například listy řebříčku, popenec, potočnice, vojtěška a jetel. Neměli bychom zapomínat ani na podběl, jehož květy jsou vhodné na kašel.


Přidáte recept na váš oblíbený jarní pamlsek?
Zdraví závisí především na tom, jak je nastavena naše psychika. Bylinky nám ho jen pomohou doladit. A recept? Na jaře můžeme vyzkoušet třeba salát ze smetanky lékařské s vejcem.

K přípravě potřebujeme talíř čerstvých mladých listů smetanky lékařské. Můžeme je před utržením na několik dnů zakrýt a zmírnit tím jejich hořkou chuť, dále dvě vejce, 100 mililitrů bílého jogurtu, dvě ředkvičky, jeden stroužek česneku, lžičku olivového oleje, pažitku, sůl. Mladé listy smetanky lékařské spaříme. Promícháme s olivovým olejem a dáme na talířek. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, které rovněž klademe na talířek. Jogurt promícháme s česnekem utřeným se solí a nalijeme jej na smetanku. Ozdobíme ředkvičkami a pažitkou.

"Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit."


Co při besedách vaše posluchače často zajímá? A čím vás překvapí?
Většinou se všichni ptají na konkrétní zdravotní problémy. Neustále mě překvapuje, že se lidé nenaučili naslouchat svému tělu, které jim často dává signál, že je něco v nepořádku. Mnoho z nich třeba snídá jogurt, který je chladný a není po ránu zrovna nejvhodnější. Přestože se po něm někteří z nich necítí dobře, nadále jej tvrdošíjně konzumují, protože slyšeli v reklamě, že je zdravý. Myslím, že je podstatné, abychom se naučili vnímat svoje tělo. Za své tělo si zodpovídáme my sami a sami se o něj také musíme starat. Každý z nás je originál a všeobecná doporučení nemusí být pro některé osoby vhodná. Nehledě na to, že zdraví se v poslední době stalo předmětem byznysu a je třeba zvažovat, čemu bychom měli věřit a čemu ne. Ale asi těžko stihneme sledovat vědecké výzkumy, které jsou navíc často financovány zainteresovanými společnostmi. Proto by hlavním kritériem měly být naše pocity.

Chystáte nějakou novou knížku? A kterou z těch již vydaných považujete za nejúspěšnější?
Nejúspěšnější byla Vůně čaje, kterou jsem napsala společně s profesorem Pavlem Valíčkem. Tato knížka vyšla v desetitisícovém nákladu. V dohledné době by měla vyjít má brožurka Léčivá kuchyně jako speciál Regenerace. Bude zaměřena na koření. Další plány zatím nebudu prozrazovat.

Kdy sbíráte léčivky? Je na ně dobré vyrazit časně ráno, o půlnoci nebo snad - s trochou nadsázky - o svatojanské noci?
Léčivky sbírám zejména, když svítí sluníčko a když mám dobrou náladu. Všichni z nás jsou součástí tohoto Vesmíru a měli bychom se snažit, aby s ním naše energie byla v harmonii. To, jak na nás jídlo nebo byliny působí, záleží i na tom, s jakými energiemi se setkaly. Při růstu, sběru, skladování a úpravě. Proto by sběr bylinek měl být téměř posvátný. To samé ale platí i o jídle. Příroda je jako prostřený talíř. Ale není nevyčerpatelná. Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit. Každému doporučuji, aby se snažil kupovat co nejméně upravené potraviny, které neobsahují žádné chemické látky. Hippokrates kdysi řekl: Jsme tím, co jíme. Zkusme se nad tím zamyslet. Co jíme? A jak to jíme?

Marie Břeňová

Autor: Redakce

8.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Potravinářství - Potravinářství Pekař 27 000 Kč

Pekaři PEKAŘ/KA - návštěvní hodiny pro uchazeče o zaměstnání jsou v době mezi 10:00 - 13:00 hod.. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PEKAŘ/KA, MÍSIČ/KA - místo výkonu: Beroun. Upřesňující informace: nástup možný ihned. Požadavky: vyučení nebo praxe v oboru výhodou (ne podmínkou), ochota zaučit se nebo zdokonalit se v pekařské profesi. Výhody: měsíční prémiové ohodnocení, stravenky a další zaměstnanecké benefity. Kontakt přes email.. Pracoviště: Pac hořovice s.r.o. - beroun 1, Na Ostrově, č.p. 274, 266 01 Beroun 1. Informace: Dana Mrkáčková, +420 311 548 627.

Výroba - Výroba Montážní dělník 8 250 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků KOMPLETACE DROBNÝCH PŘEDMĚTŮ/RUČNÍ BALIČI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8250 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KOMPLETACE DROBNÝCH PŘEDMĚTŮ/RUČNÍ BALIČI - místo výkonu: Loděnice (GZ Media). Upřesňující informace: pouze pro OZP nebo OZZ, na zkrácený úvazek, pracovní doba 6 hod./denně. Náplň práce: kompletace obalů GD, DVD, CD, lepení; třídění a balení výrobků, ukládání do kazet; polepování výrobků; čištění finálních výrobků. Zaměstnanecké výhody: příspěvek na dopravu, dotovaný oběd. Kontakt: tel. se domluvit na schůzce, příp. na výběrovém řízení (2. 10. 2017 v 9:00 hod. - ÚP KoP Beroun).. Pracoviště: Centador, s.r.o. - loděnice, Tovární, č.p. 340, 267 12 Loděnice u Berouna. Informace: Kamila Janischová, +420 737 659 576.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MANIPULAČNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ - Místo výkonu: Hořovice. Upřesňující informace: možnost práce také na DPP či DPČ. Požadavky: nutný dobrý zdravotní stav (zvedání těžkých břemen), bezúhonnost, oprávnění VZV (výhodou). Kontakt: úřední den pro uchazeče o zaměstnání je každý pátek (v době: 8:00-8:30 hod.) v budově firmy Albixon (recepce), mimo tento den je nutné se předem tel. objednat (v době: 9:00 - 15:00 hod.).. Pracoviště: Europa workintense spol. s r.o. - osov, hořovice, Na Cintlovce, č.p. 535, 268 01 Hořovice. Informace: Anna Gurgach, +420 774 792 909.

Výroba - Výroba Strojírenští technici 20 800 Kč

Strojírenští technici SAMOSTATNÝ SERVISNÍ TECHNIK/ČKA. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20800 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SAMOSTATNÝ SERVISNÍ TECHNIK/ČKA - Místo výkonu práce: Hostomice. Náplň práce: pravidelné servisní prohlídky a řešení oprav u zákazníků na Moravě a Slovensku. Požadavky: vyučení v oblasti elektro, cizí jazyk vítán, ŘP sk. B, ochota cestovat, časová flexibilita, samostatnost, spolehlivost, vyhláška č.50/1978 Sb (§6 a vyšší). Výhody: motivační mzdové ohodnocení, služební auto. Upřesňující informace: nástup možný ihned, pracovní poměr na dobu neurčitou. Kontakt: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Mandík, a.s. hostomice, Dobříšská, č.p. 550, 267 24 Hostomice pod Brdy. Informace: Sonja Bendová, +420 777 789 241/311 706 901.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pracovník benešovského servisu Best drive při nazouvání pneumatiky na ráfek.
2

Pneuservisy jsou obložené nedočkavými motoristy

Ilustrační foto

Policisté rozdali desítky pokut

Záchranné složky si vyzkoušejí zásah u havárie letadla

Střední Čechy – Vážný malér, který důkladně prověří činnost záchranných složek, se v úterý odehraje na letišti rakovnického aeroklubu. Předem se ví, že se letecký den neobejde bez dopolední nehody v podobě pádu malého sportovního letadla. Neštěstí to přitom bude jak v pátek třináctého: éro se zřítí na další stroj připravený odstartovat s pasažéry k vyhlídkovému letu – a trosky zasáhnou i do davu přihlížejících diváků. Pomoc tak bude potřebovat hned 15 zraněných!

Těžký život rodin. Každá dvanáctá si nemůže dovolit jíst obden maso

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA, ANKETA/ Třetina českých domácností by nezvládla zaplatit neočekávaný výdaj deset tisíc korun. Nejhůře se životem protloukají samoživitelky a samostatně žijící důchodci. Ve srovnání s ostatními státy Evropy ale chudoba Čechy nedrtí.

Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. dubna 2018.

Vyšetřování tragédie příměstského autobusu čeká na posudky

Střední Čechy – Ještě daleko jsou policisté k tomu, aby ukázali prstem na viníka tragického střetu osobního auta s autobusem příměstské linky číslo 316 u Horoměřic nedaleko Prahy, který si 12. ledna vyžádal tři životy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT