Výzvy v k odstraňování spadlých stromů přišly opakovaně z Příbramska, z Berounska i z Prahy východ. Místy také intenzivně sprchlo – a pršet může i přesně podle okřídlených slov: ještě „houšť a větší kapky“.

Tak to může vypadat nejen v nejbližších hodinách, ale i během pátku. Upřesněná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu upozorňuje, že od čtvrteční 16. hodiny do páteční 18. hodiny lze ve středních Čechách očekávat velmi vydatný déšť s úhrny srážek kolem 30 mm a v řadě oblastí kraje i nad 40 mm za šest hodin nebo nad 60 mm za 24 hodin. Uvedené milimetry představují litry spadlé na metr čtvereční.

Zatopený bazén lachtanů v pražské zoo po bleskové povodni 14. června 2020.
Blesková povodeň spláchla i pražskou zoo. To je opravdu děs, zoufá ředitel

To už může přinášet nebezpečí povodní; pro Mladoboleslavsko a Mnichovohradišťsko dokonce meteorologové varovali před vzestupem hladin na úrovni extrémního nebezpečí. Nižší, ale stále vysoký stupeň nebezpečí se dále týká Čáslavska a Poděbradska. A povodňová bdělost se vztahuje na Benešovsko, Kolínsko, Kutnohorsko a Vlašimsko.

Přívaly deště mohou být hrozbou také pro chodce i řidiče; zvláště se doporučuje nevstupovat ani nevjíždět do zatopených míst či do proudu vody. Je také radno vyvarovat se plavání, jízdy na lodi i prací či pohybu v korytech toků a v jejich bezprostředním okolí. „Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů,“ radí dále Český hydrometeorologický ústav.

Ze zásahu hasičů u lokální záplavy v Sendražicích v neděli 14. června 2020.
Hasiče pořádně zaměstnala voda. Padající z nebe i přitékající