„Vycházeli jsme z první hloubkové inventarizace heren, kterou jsme v minulých měsících provedli 
s Hospodářskou komorou Hlavního města Prahy," řekl kladenský primátor Milan Volf. Podle něj nelze hazard zcela vymýtit, neboť v městech, kde přijali nulovou toleranci se prý poptávce rychle přizpůsobil černý trh, na kterém neplatí žádná pravidla a zákony.

Naopak zcela razantní postup proti hernám požadují kladenská TOP 09 ve spolupráci s ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Sbírají podpisy na petici a požadují vyhlášení referenda o úplném zákazu hazardu ve městě Kladně. Opírají se například o výsledky průzkumu mezi obyvateli povedeného radnici před časem na kladenské pěší zóně, kde mnoho oslovených označilo herny jako problém.

Úplný zákaz by ale podle primátora Volfa vedl ke vzniku zmíněných nelegálních provozoven.

Zrušení prohibiční vyhlášky

Zastupitelé se otázkou heren ve městě zabývali 
v prosinci loňského roku. Stávající radniční koalici se většinou hlasů podařilo zrušit prohibiční vyhlášku schválenou ještě před komunálními volbami předloni v červnu. Podle ní měl být provoz automatů ukončen na konci letošního září. Kladno tak pokračuje podle dříve platné regulační vyhlášky stanovující místa, kde je hazard povolen.

Vyhláška o určení míst pro provozování hazardních her na území města Kladna bude v případě, že ji ve středu 21. září odsouhlasí zastupitelstvo, platná od počátku příštího roku. Do konce března pak budou muset provozovatelé na zrušených adresách svoji činnost ukončit. A právě provozovatelé většiny kladenských heren teď budou příštích několik dní žít v nejistotě. 

„Je to stejná za minulého vedení radnice jako za současného. Nikdo nás o chystaných změnách neinformuje, nikdo s námi nejedná. Mám zodpovědnost za deset zaměstnanců a v případě, že nebudeme na seznamu povolených heren, budu je muset propustit," konstatoval provozovatel jednoho 
z podniků s automaty.

Čtěte také: Bojovníci proti hazardu v Kladně už sbírají podpisy na petici