Ve vlastní ordinaci

O víkendech a státních svátcích bude nově i na Nymbursku zubní pohotovost zajišťovat ve své ordinaci některý ze stomatologů působících v regionu – každý den vždy nejvýše po tři hodiny. Na každou hodinu, kdy bude přijímat pacienty, kraj příslušnému lékaři přispěje částkou 1000 Kč. Pro druhé pololetí letošního roku tak pro provozovatele stomatologických ordinací podílející se na lékařské pohotovostní službě na Nymbursku má kraj připravenu maximální částku 180 tisíc korun.

Na Rakovnicku se režim zubních pohotovostí změnil před rokem; od loňského července. Helena Frintová z krajského úřadu tehdy vysvětlovala, že hlavním důvodem byl stav stomatologické ordinace v rakovnické nemocnici se zařízením starým dvacet i více let, které neodpovídalo současným standardům. Jednoduché však nebylo ani zajistit personální obsazení (kde jedním z argumentů byla i zastaralost vybavení). Podařilo se ale domluvit, že se zubní lékaři z Rakovnicka budou ve službách střídat a vždy v sobotu dopoledne, mezi osmou a dvanáctou hodinou, některý z nich zajistí pohotovost ve vlastní ordinaci.

Tehdejší náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS) vysvětlil, že o změně v systému poskytování pohotovostních služeb budou pacienty informovat sami lékaři; z jejich vývěsek na dveřích ordinací každý snadno zjistí, kde a jaký lékař pohotovostní stomatologickou službu aktuálně poskytuje. „Informace o změně bude zveřejněna v rakovnické nemocnici a občané ji naleznou i na krajských webových stránkách,“ slíbil Kupka loni v červenci. Následně Deník nezaznamenal, že by lidé byli zmateni a nevěděli, kam jít. Vyskytla se pouze stížnost na složitost dopravy, pokud pacient či někdo z jeho okolí nemá možnost sednout za volant vlastního auta.

Ve Středočeském kraji za uplynulých 14 dní hasiči vyjížděli s celkem 347 vozidly k 69 požárům v přírodním prostředí.
Ohně v přírodě hasiče trápí nejvíce v Polabí

Vědět, kam se vydat

Rakovnický systém, původně ohlašovaný na období do konce roku, funguje dodnes. A zdá se, že nikdo, kdo má aspoň základní zběhlost v používání internetu (což už není bílou vránou ani mezi seniory), nemusí tápat. Stačí do vyhledávače napsat „zubní pohotovost Rakovník“ – a ťuk: hned prvním nalezeným odkazem je stránka tamější Masarykovy nemocnice, které přináší vše potřebné: jména, adresy, telefony. O nadcházející sobotě bude v pohotovosti ordinace v Trojanově ulici v Rakovníku, v sobotu 21. července mohou pacienti navštívit lékařku ve Vackově ulici, o týden později se lze vydat k její kolegyni působící v Kněževsi… Nechybí podrobný rozpis ani na příští měsíce. Už nyní je tak známo, kam zamířit s bolavým zubem i 5. ledna.

Nový systém všude

Nynější radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) hovoří o úspěšném modelu, který by se do budoucna neměl rozšiřovat pouze na Nymbursko. „Systém centrální pohotovosti vnímáme jako přežitý. Je problematické vymáhat účast lékařů a rozumíme nevýhodám, které služba v centrální ordinaci pro zubaře přináší,“ konstatoval. Do budoucna proto vedení kraje uvažuje o zavedení modelu služby ve vlastních ordinacích na většině území středních Čech – s výjimkou Prahy-východ a Prahy-západ. Z dalších Bezděkových slov ale vyplynulo, že vše ještě musí řešit další jednání – omezení zubní pohotovosti pouze na sobotu, jak navrhují někteří lékaři, by podle něj vedlo k přetěžování služeb na místech, kde se v neděli slouží.

Akutní péče o bolavé zuby: jak se to kde vyvinulo
Zubní pohotovost kraj letos nejen spolufinancuje, ale i organizuje ve čtyřech svých oblastních nemocnicích – v Mladé Boleslavi, Kladně, Kolíně a Příbrami. V minulosti to platilo pro i pro benešovskou nemocnici – tam však péče před dvěma roky nečekaně skončila kvůli nedostatku personálu.

Pacientům nicméně služby nabízí stomatologické centrum v benešovské Jiráskově ulici, které rozšířilo služby v pohotovostním režimu: v pátek do podvečera a v sobotu dopoledne. Pohotovostní služby zajišťuje rovněž třeba dentální klinika v ulici Sportovců v Kladně (byť v největším středočeském městě se obdobný problém jako v Benešově nevyskytl); má otevřeno i v sobotu odpoledne a v neděli. Právě tam jsou odkazováni rovněž pacienti z Rakovnicka, pokud se během víkendu objeví problém v době, kdy neslouží místní pohotovost.

Jinak šli na zajištění pohotovostních služeb pro víkendy a svátky v Mělníku – byť se stalo, že záměr na jaře zakolísal v souvislosti se změnou poskytovatele služeb. Koncept zajišťování pohotovosti v budově bývalé dětské nemocnice v Pražské ulici radnice založila na u nás ne zcela běžném principu: spojí síly s dalšími městy a obcemi v okolí včetně části Ústeckého kraje, přičemž každá radnice bude na zajištění provozu přispívat roční platbou 25 Kč za občana – s tím, že za ošetření bolestivých případů budou pacienti z míst zapojených do projektu platit méně než ti, kteří bydlí jinde (a navíc bude pro občany zapojených obcí a měst, které dlouhodobě nemají vlastního stomatologa, možno zajistit i základní preventivní prohlídku včetně provedení jednoduchých zákroků).

I když jsou podmínky nastavené rozmanitě, řada Středočechů oslovených Deníkem má jasno: víkendovou bolest zubů by zkusili vydržet do doby, než bude mít otevřeno jejich zubař – a kdyby to nešlo, uvažovali by o cestě na pohotovost do Prahy, protože si nejsou jisti, zda by uspěli v nejbližší nemocnici. Někteří se však zarazili: vlastně svého zubního lékaře ani nemají…

Ilustrační foto.
Sloupy s postavami světců soustředí dvousvazková publikace