Učinil tak krátce předtím, než krajští radní měli rozhodovat o jeho odvolání. Podat takový návrh se v pondělí chystal Robert Bezděk (ANO), který má v radě na starosti oblast bezpečnosti a zdravotnictví. Minulý týden ve čtvrtek Houdka vyzval k tomu, aby funkci šéfa záchranné služby (jež funguje jako příspěvková organizace kraje) složil sám – přičemž předeslal, co bude následovat na jednání radních, pokud Houdek neodejde dobrovolně.

Bezděk takto reagoval na informaci státního zastupitelství, že byla ke Krajskému soudu v Praze podána obžaloba v takzvané druhé větvi kauzy údajných korupčních manipulací s veřejnými zakázkami, spojované především se jménem někdejšího hejtmana Davida Ratha. Houdek figuruje mezi obžalovanými.

David Rath.
K soudu doputovala druhá Rathova kauza. Podruhé

Žádné pochybení

První Houdkovou reakcí bylo, že kvůli zakázce na nákup sanitek z roku 2012, kolem níž se točí jeho stíhání, nemá důvod odstupovat, jestliže ji nijak neovlivňoval, nikdo na něj ani netlačil, s úplatky neměl nic společného – a dodnes trvá na tom, že se vozidla podařilo pořídit mimořádně výhodně. Nyní je však dobojováno: své stanovisko k setrvání v ředitelském křesle změnil. Po osmi dnech vyhověl a hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) zaslal písemnou rezignaci.

„Nechci středočeskou záchrannou službu a vedení kraje vystavovat mediálnímu tlaku, protože se jedná o velmi sledovanou kauzu ‚David Rath‘,“ komentoval Houdek svůj neočekávaný krok. „Jsem přesvědčen o své nevině a o tom, že očistím své jméno,“ prohlásil v pátek. Odcházející ředitel (který se funkce ujal v roce 2009 právě v době, kdy byl Rath ve vrcholné kondici středočeského hejtmana, ale příznivě byla práce středočeské záchranné služby i jejího vedení hodnocena rovněž za jeho nástupců) v pátek zdůraznil, že mu nikdy a nikým nebylo vytýkáno jakékoli manažerské pochybení. Jediným škraloupem je trestní stíhání v Rathově kauze.

Velmi pochvalně se o něm v pátek vyjádřil radní Bezděk. „Je respektovaný a uznávaný manažer, pod jehož vedením středočeská záchranná služba fungovala velmi dobře. Postavili se za něho i členové základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR středočeské záchranky,“ připomněl po pátečním setkání s odboráři.

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek
Za šéfa záchranky se staví odbory

Klid a pořádek

Předseda odborové organizace středočeských záchranářů Jiří Havlovic vystupuje po páteční schůzce s radním Bezděkem smířlivě; jednání označil jako korektní. „Jsme rádi, že se vedení kraje snaží nastalou situaci řešit velmi citlivě,“ konstatoval a zmínil, v čem jsou zástupci odborové organizace i Bezděk zajedno: v organizaci je třeba zachovat kontinuitu a sociální smír.

Ještě v pondělí přitom upozorňoval, že pokud Houdek dostane padáka, hrozí odchody již nyní nedostatkových lékařů, což by mohlo vést až ke kolapsu fungování záchranné služby. Naznačoval také, že by se v tomto případě mělo měřit podobným metrem jako v případě premiéra a lídra ANO Andreje Babiše, u něhož není trestní stíhání překážkou ani k výkonu funkce předsedy vlády. Dopis adresovaný vedení kraje, v němž se odborová organizace za Houdka stavěla, podpořilo 80 procent zaměstnanců; včetně těch, kteří v odborech nejsou. „Doktor Houdek vedl zdravotnickou záchrannou službu skvěle. Věřím, že jeho kauza dopadne se šťastným koncem,“ prohlásil v pátek Havlovic.

Podobně se ostatně vyjadřoval i radní Bezděk. „Přeji mu, aby se mu podařilo očistit své jméno a mohl se tak vrátit do vedení středočeské záchranky,“ konstatoval. O vývoji situace bude Bezděk v pondělí informovat ostatní radní. Krajská rada se zřejmě také bude zabývat obsazením vedoucího postu v záchranné službě.

Ilustrační foto.
Záchranáři umějí poradit, jak se lze léčit doma

Informaci, zda se chystá vypsání výběrového řízení na nové obsazení postu ředitele, jestliže i Bezděk naznačil, že počítá s eventualitou Houdkova návratu, Deník v pátek nezískal. Jisté je, že pravomocné rozhodnutí soudu, které zmiňovali Houdek, Havlovic i Bezděk, nebude k dispozici hned. Ani v řádu měsíců. Pokud soud bude Houdkův případ projednávat v rámci celé „Rathovy kauzy“ a nevyloučí jej k samostatnému projednávání (k čemuž se zatím nejeví důvod), bude se na něj čekat roky. Je zde ovšem spousta dalších „jestliže“, „pakliže“ „kdyby“ a „pokud“. Zatím soud ani nenařídil hlavní líčení. Již jednou přitom tuto kauzu vrátil k došetření.

Jistým faktem je, že záchranná služba aktuálně nezůstala bez vedení. Jejím šéfem je stále Houdek. Podle informací Deníku sice předal rezignaci 20. července, nicméně s platností od 1. srpna. Že to tak opravdu je, potvrdila mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Nepochopitelný krok

Odchod ředitele záchranné služby se jistě ještě stane předmětem debat středočeských politiků, Opoziční Martin Kupka (ODS), který ještě před rokem býval náměstkem hejtmanky s kompetencí pro oblast zdravotnictví, Bezděkovu výzvu k odstoupení – již označil za „nečekaný krok“ – považuje za jeden z personálních kotrmelců současného vedení kraje. „Zajímal by mě skutečný důvod této výzvy,“ poznamenal Kupka.

Ilustrační foto
Nejnákladnější léčba Středočecha přesáhla 15 milionů