Hodnocení takzvaných obcí s rozšířenou působností, jichž je ve středních Čechách 26 v celé republice 206, tradičně připravuje společnost Obce v datech. Výsledky zveřejňuje poradenská společnost Deloitte, která je hlavním konzultačním partnerem. Podle jejích pondělních informací získaly Říčany prvenství po čtvrté v řadě (když pomyslné zlato od prvního vytvoření žebříčku v roce 2018 nikdy nezískalo žádné jiné město).

V nymburském babyboxu se objevil chlapeček Lukáš, jehož příběh vzbudil obrovský zájem.
Zoufalá matka ho odložila do babyboxu. Lukáškovi lze přispět na start do života

Změna nenastala ani na stříbrné pozici, když druhé místo opět patří Praze. Pomyslný bronz bere dvojměstí z Prahy-východ Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (jež si proti loňsku polepšilo o jednu pozici) a čtvrtou příčku získaly Černošice (i ty se odrazily o stupínek výš z pátého místa). Do celorepublikové první desítky se ze středních Čech ještě dostal Beroun na sedmám místě (loni byl 11.) Do dvacítky se pak vešly Kralupy nad Vltavou, a to právě na 20. příčce, následované 21. Hořovicemi.

Analýzy vycházející z veřejně dostupných dat hodnotí 29 různých parametrů. Mimo jiné posuzují podmínky pro bydlení, práci a vzdělání, dostupnost služeb, zdravotní péče, dopravní spojení – či třeba kvalitu prostředí včetně čistoty ovzduší nebo například údaje o místních spolcích, což odráží vztahy mezi lidmi. Analytici většinou hodností, co prozrazují číselné údaje.