I když se střední Čechy řadí mezi nejbohatší regiony republiky, na částkách, které platí zdejší strávníci, se to neprojevuje. Plyne to alespoň z poznatků firmy Dáme jídlo, jejíž kurýři v celé republice rozvážejí k zákazníkům pokrmy z více než dvou tisícovek spolupracujících restaurací (a to především ve větších městech; naopak třeba do rekreačních oblastí rozvážka nejezdí). Středočeské ceny jsou podle jejích statistik pod celostátním průměrem.

Kostnice. Ilustrační foto
Žehuňské tajemství odhaleno. Kostnice vydala ostatky bojovníků z bitvy u Lipan

Ten na jednu porci vychází na 155 korun, přičemž ve středních Čechách je to o deset korun méně. V celorepublikovém srovnání 14 krajů to obnáší sedmou příčku – tedy uprostřed. Z nejpopulárnějších nabídek vycházejí z celorepublikového srovnání nejpříznivěji středočeské ceny pochoutek české kuchyně, kdy je rozdíl proti průměru v desetikorunách; rovněž Itálie na talíři bývá ve středních Čechách levnější než leckde jinde.

Kdo si nechá přivézt burger, může se sice také radovat z toho, že je středočeský průměr nižší než ten celostátní, avšak v tomto případě již rozdíl dělá jen pár korun. A v případě asijských specialit středočeské cena drží krok s celorepublikovou úrovní. V Praze pak republikovému průměru odpovídá pouze Asie. Naopak ostatní z nejběžnějších objednávek tam mají ceny nadprůměrné. Nejde to ale do extrémů: poměry dosti blízké hlavnímu městu lze najít i v jihomoravské metropoli Brně.

Itálie a Amerika mají jasně navrch

Bude to pizza, nebo burger? Tak nějak vypadá nejtypičtější uvažování Středočechů, kteří se rozhodnou pro objednávku z nabídky na webu nebo v mobilní aplikaci Dáme jídlo. Právě to jsou přání, která v zákaznických objednávkách figurují nejčastěji. Šéf marketingu Dáme jídlo Břetislav Stromko Deníku potvrdil, že pizza bývala dlouhodobě evergreenem. „Stále zůstává, ale její podíl v objednávkách klesá,“ konstatoval.

Středočeští zákazníci nejčastěji žádají pokrmy americké a italské kuchyně, s odstupem pak následují jídla turecká a čínská. Pokud se v některém městě objeví mimořádnosti – třeba pochoutky indické nebo mexické – Stromko vysvětluje, že je to dáno hlavně popularitou nabídky konkrétní místní restaurace.

Tisková konference 21. ledna v památníku Lidice, kde ředitelka sdělila důvody svojí rezignace. Pracovníci památníku jí vyjádřili veřejnou podporu stejně jako poslední přeživší lidická žena Jaroslava Skleničková.
Ředitelka Památníku Lidice rezignovala. Zaorálek jí vytýká neschopnost empatie

To, že nejčastěji doručuji pizzu, burgery nebo sushi, potvrzuje 48letá kurýrka Lenka. „Nemám takovou sílu jako kolegové muži, a tak mi na mojí práci vyhovuje především to, že nemusím nosit zákazníkům těžké nákupy či zboží,“ svěřila se – přičemž poukázala na to, že „běžní“ kurýři pracující pro e-shopy, on-line prodejce potravin či poštu často doručují i více než desetikilogramové zásilky. Její 41letá kolegyně Kateřina zase prozradila, že jí vyhovují směny, když hodně prší. „Lidem se nechce na oběd do restaurace, a tak se zakázky jen hrnou. Za den si tak mohu vydělat víc než obvykle,“ vysvětlila.

Přivydělat si, ale i vyčistit hlavu

Motivy k tomu, proč se lidé rozhodli dodávat jídlo zákazníkům až ke dveřím v roli kurýrů, mohou být rozmanité. Třeba 36letý Miroslav, který doručuje jídla v hlavním městě, si to přibral k práci administrátora systému v IT oddělení jedné větší korporace. „Možná to bude znít divně, ale nedávno jsem v rozvážení jídla úplně náhodou objevil způsob, jak si zároveň vyčistit hlavu od každodenních povinností a udržet si fyzickou kondici. V centru Prahy se totiž doručuje buď pěšky, nebo na kole,“ vysvětlil. S tím, že mu stačí pár hodin týdně – a hned se cítí „více v pohodě“.

„Odměna za doručování je pak příjemný bonus,“ poznamenal. Naopak 19letý Roman vidí peníze na prvním místě. Původně si prý půjčoval auto od rodičů – a nedávno si na leasing koupil první vlastní vůz. „Díky tomu, že teď rozvážím jídlo, pořádně ho využiji – a vydělám si nejen na splátky, servis a palivo, ale ještě mi zbyde zajímavá částka na přilepšení ke studiu,“ připomněl svůj příběh.

Zcela jinak je na tom 33letý Kamil. Jeho hlavní pohnutkou k tomu, aby se stal kurýrem, byl rozvod, po němž se s exmanželkou dohodli na střídavé péči o děti. „S mojí bývalou prací to šlo špatně skloubit. Tady jsem naštěstí absolutním pánem svého času – a směny si plánuji úplně sám podle toho, jak se mi to nejvíc hodí,“ poznamenal, jakou našel v doručování výhodu.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se setkala 21. ledna 2020 se zástupci policie.
Šéfové policie na hejtmanství vysvětlovali, jak honí zloděje

Nejmilejší pochoutky středočeských zákazníků
Obliba v jednotlivých městech

- Benešov:
1. americká kuchyně
2. italská kuchyně
3. mexická kuchyně

- Beroun:
1. italská kuchyně
2. americká kuchyně
3. turecká kuchyně

- Brandýs nad Labem-Stará Boleslav:
1. italská kuchyně
2. turecká kuchyně
3. čínská kuchyně

- Kladno:
1. italská kuchyně
2. americká kuchyně
3. turecká kuchyně

- Kolín:
1. italská kuchyně
2. americká kuchyně
3. turecká kuchyně

- Kutná Hora:
1. italská kuchyně
2. americká kuchyně
3. česká kuchyně

- Mladá Boleslav:
1. americká kuchyně
2. italská kuchyně
3. čínská kuchyně

- Příbram:
1. česká kuchyně
2. indická kuchyně
3. americká kuchyně

- Říčany:
1. italská kuchyně
2. americká kuchyně
3. čínská kuchyně

Ilustrační foto.
Jen kousek za Prahou je bydlení v kraji nejdražší

Nejpopulárnější objednávky
- Benešov:
1. burger
2. kuřecí quesadilla
3. kuřecí tortilla

- Beroun:
1. pizza
2. burger
3. kebab

- Brandýs nad Labem-Stará Boleslav:
1. pizza
2. dürüm kebab
3. pizza capricciosa

- Kladno:
1. pizza
2. burger
3. kebab

- Kolín:
1. pizza
2. dürüm kebab
3. burger

- Kutná Hora:
1. hovězí burger
2. šunková pizza
3. sýrová pizza

- Mladá Boleslav:
1. burger
2. sushi
3. pizza

- Příbram:
1. smažené nudle
2. indické kuřecí
3. smažený sýr

- Říčany:
1. pizza
2. burger
3. smažené nudle

Jeden z domů v Horoměřicích (na snímku z 24. července 2018), který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí
Kauza H-System pokračuje. První byty se začnou prodávat na konci jara

Porovnání průměrných jednotlivých druhů jídla v krajích

Celkem  Pizza  Burger Svíčková  Pho bo
Průměr v České republice  155 Kč 167 Kč  163 Kč  151 Kč  132 Kč
Hlavní město Praha  164 Kč  175 Kč  171 Kč  164 Kč  132 Kč
Jihomoravský kraj  162 Kč  173 Kč  176 Kč  174 Kč  148 Kč
Královéhradecký kraj  153 Kč  182 Kč  162 Kč  140 Kč 117 Kč
Pardubický kraj 151 Kč  173 Kč  168 Kč  135 Kč  139 Kč
Moravskoslezský kraj 150 Kč  164 Kč  154 Kč  125 Kč  120 Kč
Olomoucký kraj  146 Kč  153 Kč 145 Kč  151 Kč  138 Kč
Středočeský kraj  145 Kč  150 Kč  157 Kč  125 Kč  133 Kč
Jihočeský kraj  144 Kč  158 Kč  154 Kč  113 Kč  132 Kč
Plzeňský kraj  144 Kč  166 Kč  136 Kč  148 Kč  134 Kč
Liberecký kraj  139 Kč  147 Kč  145 Kč  135 Kč  119 Kč
Kraj Vysočina  137 Kč 158 Kč  158 Kč 139 Kč  170 Kč
Ústecký kraj  136 Kč  150 Kč  150 Kč 119 Kč  131 Kč
Karlovarský kraj  132 Kč  165 Kč  127 Kč  115 Kč 120 Kč
Zlínský kraj 129 Kč  138 Kč  126 Kč  136 Kč  139 Kč


Zdroj: Dáme jídlo

Králíček Jojo
Tip na 23. ledna: Novinky v kině dnes pobaví i dojmou