Naznačila to hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podle jejíchž slov k debatám nad návrhem rozpočtu ještě před veřejným zasedáním chystá seminář pro zastupitele její náměstek Gabriel Kovács (ANO), který má na starost oblast financí – a nově i evropských fondů. Případné námitky a podněty by tak bylo možno zapracovat do konečného návrhu, o němž následně budou zastupitelé hlasovat. 

Seminář k návrhu rozpočtu by měl být první akcí svého druhu, nikoli však poslední. Další by mohly být věnovány zavádění nového systému investic a veřejných zakázek. Je však otázkou, jak se k těmto aktivitám postaví opozice. Takové setkání by mohla vnímat jako snahu jednat „bokem“; mimo veřejná zasedání krajského zastupitelstva, jejichž průběh lze nově v přímém přenosu sledovat na internetu (na webových stránkách kraje). A tím pádem by se opozičníci mohli stavět proti takovýmto setkáním. Jermanová má ovšem jasno: jde o nabídku příležitosti přicházet s otázkami i dávat podněty, což by mělo zefektivnit vlastní průběh veřejného zasedání zastupitelů.

Metro. Ilustrační foto.
Praha uvažuje o metru na letiště. Rekonstrukci kladenské železnice to neovlivní

Na společném posezení nad návrhem krajského rozpočtu včetně detailního posouzení jednotlivých kapitol ještě před 5. prosincem se shodli také zástupci opozičních stran. A rovněž s tím, že nechystají jenom debatu nad rozpočtem. Shodli se na vytvoření stínové rady kraje, která by zaujímala postoje k činnosti vládnoucích radních – přičemž tým jejích odborných mluvčích by se dokázal ke konkrétním tématům vyjadřovat zasvěceně. Se znalostí problematiky do hloubky, v celé šíři i ve všech souvislostech. Tento tým, v němž by měli převažovat zástupci STAN a ODS (včetně bývalých radních z dřívější koalice, kteří do října zasedali ve skutečně vládnoucí radě kraje) má nabízet zasvěcená stanoviska i polemické argumenty jak ve vztahu k zastupitelům, tak i v rámci vyjádření pro média.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeští radní budou mít přímé protivníky. Své stíny z řad opozice

Návrh rozpočtu na rok 2018 předkládá rada složená ze šesti členů ANO a pětice sociálních demokratů; společně vládnou s podporou komunistů, jejichž představitelé se účastní i jednání radních. Rozpočet v objemu 23,4 miliardy korun počítá s vyššími příjmy než rozpočet minulý – hlavně s navýšením příjmů z daní vycházejícím jak z jejich dobrého výběru, tak z příznivého vývoje ekonomiky. Přes čtyři miliardy korun má jít na dopravu, z toho 2,4 miliardy na zajištění dopravní obslužnosti (tedy na financování provozu autobusů a vlaků) – zde je meziroční navýšení 265 milionů. Na opravdu a údržbu krajských silnic se počítá s částkou bezmála 1,3 miliardy.

Více peněz by mělo směřovat také do oblastí zdravotnictví (nově 822,1 milionu; na provoz záchranné služby má přibýt 15 milionů, dohromady tedy 467 milionů korun) a školství (celkem 629,4 milionu). Na krajské granty, z nichž se rozdělují především peníze na podporu projektů obcí, měst a spolků včetně sportovních oddílů, by měla být určena stejná částka jako letos: 410 milionů korun. Tedy – nejméně tato suma. Hejtmanka již ohlásila, že se ještě bude snažit přesvědčit zastupitele k podstatnému navýšení v případě Středočeského Fondu kultury a památkové péče. V jeho rámci se zatím počítá s rozdělováním 20 milionů korun.

Dráhy zkouší, zda se City Elefant osvědčí i na dálkových tratích.
V okolí Prahy mají vyjet nové vlaky. Budou mít jedno, nebo dvě patra?