Nejjednodušším řešením je stihnout nákupy ještě před začátkem Vánoc. Jenže předvánoční shon občas zastihne každého, a tak se přívětivá otevírací doba ochodů jistě hodí. Proto některé řetězce svým zákazníkům vycházejí vstříc a nabízejí jim alespoň delší možnosti nakupování poslední týden před Štědrým dnem.

O něj se totiž lidé v Česku budou muset spokojit s otevírací dobou nejpozději do 12 hodin. A na první a druhý svátek vánoční, tedy na Boží hod a na Štěpána, budou obchody nad dvě stě metrů prodejní plochy zavřené úplně. Oba svátky totiž patří mezi sedm vybraných, pro které od loňského roku regule platí.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati
Primátor Nwelati: Napište, že primátor je blbec!

Prázdné uličky obchodů i místa za pokladnami budou také na Nový rok, tedy 1. ledna 2018. Mezi svátky však bude čas na to doplnit zásoby. Od 27. do 30. prosince panuje u většiny obchodních řetězců, marketů a obchodů běžná otevírací doba, na kterou jsou zákazníci během roku zvyklí. Výjimku opět tvoří silvestr. O poslední den tohoto roku bude otevírací doba končit kolem 17. hodiny, někde i dříve.

Někomu zákonné nařízení, které v Česku platilo už o minulých Vánocích, vadí a připadá omezující, jiní ho naopak vítají. Soucítí totiž s prodávajícími za pultem či pásem marketu, pro které je každoročně adventní čas nejnáročnějším obdobím celého roku.

Regulace nahrává také konkurenčnímu boji. Těží z něj zvláště soukromí obchodníci, kteří mohou lidem nabídnout své služby bez omezení.

Ilustrační foto
Kde nalézt zdravotnickou pomoc, napoví nová krajská mapa