Neznamená to ale, že ve sklárně, historicky spojené se jménem Kavalier, by sázeli výhradně na profesionály, vyplývá z informací Jaroslavy Tůmové z týmu obecně prospěšné společnosti Posázaví.

„V nabídce unikátního zařízení, které vzniklo rekonstrukcí sklářské huti z roku 1882, zůstanou i nadále také tvůrčí dílny pro laickou veřejnost,“ ujistila. Už na nejbližší týdny se chystají kurzy rytí skla, výroby skleněných šperků a drobných vitráží tiffany technikou, pískování skla, vinutí perel nad kahanem – a v nabídce jsou také klasická vitráž, broušení a leštění skla i slinování neboli vytváření motivů z nařezaných barevných skel, následně zpracovaných v peci. Tohle vše ještě během ledna – a vesměs určeno i pro začátečníky.

Ilustrační foto
Bouřlivý vítr zasáhne skoro celý kraj. Kromě Mladoboleslavska

Provoz se může zaplatit

Václav Pošmurný, nový ředitel obecně prospěšné společnosti Cesty skla, která sklářské centrum v Sázavě provozuje, se nicméně netají tím, že cílem je také získat peníze: vydělat na provozní náklady i na investice potřebné pro obnovu. „Objekt je v provozu tři a půl roku – a už potřebuje nějakou údržbu a opravy,“ vysvětlil s tím, že i neziskovka, která si klade za cíl dostat české sklo do povědomí, se musí chovat ekonomicky. A Pošmurný je přesvědčen, že centrum má na to, aby se stalo finančně soběstačné. Dnes se to zdá jako sen: povoz je závislý na Nadaci Josefa Viewegha, která centrum za pomoci evropských dotací vybudovala, a na dárci podporujícím její činnost.

Jak dosáhnout změny? „Chceme zvát architekty, pořádat setkání s odbornou veřejností. Hledáme cestu, jak vyrábět na míru prostoru huti i aktivitám, které v ní děláme,“ plánuje nový ředitel.

„Velkou výhodou je, že na jednom místě máme většinu sklářských technologií,“ zdůraznil a připomněl, že i díky tomu huť už nyní spolupracuje s významnými výtvarníky. Včetně úspěšných českých sklářů Vladimíra Kleina či Martina Janeckého nebo světoznámého Janusze Poźniaka. Ten dokonce v červenci 2014 vytvořil historicky první dílo pro Skleněný poklad – soubor designových kousků, jež v Sázavě vytvářejí skláři z celého světa, kteří tam přijíždějí tvořit (a z něhož se každoročně několik děl vydraží ve prospěch huti).

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová navštívila porodnické oddělení Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, aby tu předala šek na 10 000 korun a dárkový balíček s dětskou výbavičkou mamince prvního letošního středočeského miminka.
Prvnímu středočeskému miminku roku přivezla hejtmanka dárky

Nabídka pro legendy i dorost

Pošmurný chválí práci své předchůdkyně Martiny Kulhavé, jejíž zásluhou se o sázavské huti v odborných kruzích hodně ví. Zdejší vybavení (zahrnující vedle pánvových pecí a dílen s pecemi na tavenou plastiku také brusírnu, malírnu, rytebnu a fotoateliér) tak výtvarníci využívají. Nový ředitel ovšem plánuje, že pozoruhodného skla by zde mohlo vznikat mnohem více; vidí velký prostor k rozvoji vlastní výroby. „Samozřejmě ne klasické sériové, tomu není provoz uzpůsobený; vždycky to budou limitované edice ve spolupráci s designéry a architekty a tvorba na zakázku,“ upřesnil.

Vedle známých sklářů chce však stále více lákat i ty nejmladší – včetně studentů vysokých i středních uměleckých škol – a také možný sklářský dorost: pokračovat tedy budou i vzdělávací programy pro základní školy, a dokonce i pro mateřinky.

Budoucnost sklářského centra plánuje programátor

Nový ředitel Centra sklářského umění Václav Pošmurný sám sklářem není. Jeho specializací je oblast turistického ruchu a managementu. Původně pracoval jako programátor CNC obráběcích strojů. Působil ale také jako zástupce starosty obce Chotýšany na Benešovsku, přičemž se podílel na vzniku svazku obcí CHOPOS – a nakonec se stal prvním pracovníkem tohoto mikroregionu.

Jako organizátor spolupráce s partnery z neziskového sektoru i z podnikatelských kruhů stál u zrodu obecně prospěšné společnosti Posázaví, která vznikla v roce 2004. Záhy se stal jejím ředitelem. O čtyři roky později odešel na post ředitele krajské akciové společnosti STIS – Středočeské turistické a informační služby – kterou pomáhal zakládat.

Povolební politické třenice v době, kdy hejtmana Petra Bendla (ODS) vystřídal David Rath (ČSSD), vedly k jeho odvolání, a tak se v roce 2009 vrátil jako konzultant do Posázaví.

Po deseti měsících odešel a působil jako nezávislý konzultant; nepřehlédnutelné jsou především jeho práce pro Národní síť Místních akčních skupin ČR či vedení vyjednávacího týmu pro programové období EU 2014–2020. Do Posázaví se následně vrátil – a od roku 2014 do poloviny loňského ledna opět působil na postu ředitele. Nyní tuto obecně prospěšnou společnost vede Bohuslava Zemanová (ta stála v čele už v letech 2008–2014 a po návratu Pošmurného do ředitelského křesla působila jako jeho zástupkyně).

S citelným nedostatkem řidičů autobusů (pro něž by byly peníze, ale prostě není koho zaměstnat) se potýkají dopravci jak hlavním městě, tak ve středních Čechách. Změnit se to snaží různé kampaně zaměřené na nábor nových šoférů. Patří k nim i snaha nalákat
Veřejná doprava v Praze si prodlouží prázdniny. Nejsou lidi