Vystoupit coby budoucí hejtmanka se Pecková rozhodně neostýchala. „Spravedlnost, odpovědnost, efektivita,“ přiblížila v několika slovech, jak by si přála, aby byla hodnocena éra její vlády. „Mohu slíbit, že nebudu utíkat před novináři, že můj manžel nebude jezdit služebním autem Středočeského kraje, že nebude důvod k tomu, aby na Středočeském kraji a v jeho příspěvkových organizacích byla hospodářská kriminálka jako doma – a nebudu bojkotovat nápady na zlepšení řízení kraje jen proto, že je vymyslel někdo jiný,“ konstatovala.

Podle očekávání se tedy s uplatněním své zběhlosti v mediálním prostoru vymezila vůči současné hejtmance Jaroslava Pokorné Jermanové (ANO). I její straničtí kolegové ostatně jako hlavní program představili boj s ANO, jak připomněl i předseda krajské organizace STAN Věslav Michalik: ambicí je s pomocí partnerů krajské volby vyhrát a postarat se o změnu poměrů na středočeském hejtmanství.

Předseda STAN Vít Rakušan, který je také středočeským zastupitelem (a ještě vcelku nedávno býval i starostou Kolína) věří, že právě spojení s novými partnery může pomoci převážit pomyslné misky vah, když už v minulých volbách hnutí STAN za vítězným ANO ve středních Čechách příliš nezaostalo. „Doufám, že dobrý výsledek zopakujeme – a společně s našimi partnery dáme dohromady ta procenta, která umožní tomuto subjektu ve středních Čechách jednoznačně zvítězit a přinést změnu,“ připomněl Rakušan.

Pojmenování protivníků z ANO přitom Deník v projevech politiků šikujících se před objektivy kamer do volební bitvy slyšel podstatně častěji nežli slova o vlastních plánech. Pouze předseda KDU-ČSL Marian Jurečka obecně zmínil oblasti působnosti krajských orgánů, ve kterých je třeba „odvádět práci pro občany“: dopravní infrastrukturu, střední školství, zdravotnictví a sociální oblast.

Ilustrační foto
Do krajských voleb jde pět zkratek pod jednou střechou

Od lidovců také zazněla dvě konkrétní jména pro chystanou společnou kandidátku – a opět se jedná o ženy: Michaelu Mandákovou, jež je v Čáslavi radní pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí, a místostarostku Milovic Ludmilu Šimkovou, k jejímž kompetencím patří školství, sociální věci a sport.

Návrh jednotné fronty

Michalik za STAN se obrátil i na další strany, které kandidují samostatně, a vyzval je ke společnému postupu proti nynějším vládcům kraje. Navrhuje i ostatním představitelům nynější opozice uzavřít ještě před volbami dohody o povolební spolupráci. „Které by opravdu umožnily změnu na středočeském hejtmanství,“ poznamenal.

Předseda Rakušan v té souvislosti zmínil několik předpokládaných spojenců: ODS, Piráty – a také TOP 09, jež původně byla i u jednání o sestavení společné kandidátky. „Jestliže však má ambice získal šest až sedm procent hlasů, bude výhodná kandidatura vlastní,“ prohlásil Rakušan. „Současné vedení Středočeského kraje má důvod se bát – a my jsme rádi,“ zahýřil optimismem.

Hnutí růžových holínek

Tohle Rakušan řekl na závěr setkání s novináři, kdy už všichni přítomní politici byli přezutí a pánové i vysvlečení. Mnozí, jak se zdálo, tak trochu i ke svému vlastnímu překvapení. Byla to právě kandidátka na hejtmanku Pecková, kdo se vytasil s gumáky. Ukázala svoje vlastní, růžové, které prý dostala od občanů Mnichovic. Upozornila, že jsou špinavé; zablácené od toho, jak v roli starostky obchází různé stavební akce.

Konstatovala, že si je chce vzít s sebou i na hejtmanství, aby mohla uplatňovat podobný postup – a holínky rozdala i všem politikům kolem. Ti do nich hned vklouzli a shodili saka – což, pokud i u nás platí poučky analytiků hodnotících dění na britské politické scéně, by mohlo udělat na voliče dojem. „Bude tam toho bahna opravdu hodně,“ prohlásila Pecková o předpokládaném budoucím působišti.

Ilustrační foto
Kraj v exekuci kvůli autu? Nenastane a nehrozí, uklidňuje úřad